fbpx

Klyyga. Un proiect marca Snøhetta pentru Helsinki

ARHITECTURĂ: Snøhetta TEXT: Anca Rotar RANDĂRI: courtesy of Snøhetta

Celebrul birou norvegian Snøhetta a câştigat concursul pentru revitalizarea spaţiului public adiacent Gării Centrale din Helsinki. Propunerea numită „Klyyga”, termenul pentru „intersecţie” din argoul local, reîntregeşte infrastructura oraşului prin crearea unei pieţe publice vibrante şi a unui nou cvartal, şi reprezintă o etapă din cadrul noii strategii de dezvoltare a capitalei Finlandei în spiritul mobilităţii verzi.

Conceptul Klyyga constă într-un un sistem de intersecţii ce reconectează orașul, peisajul și oamenii pentru a crea o zonă mai dinamică și mai utilizabilă la vest de clădirea istorică a gării. Scopul proiectului este de a completa, integra și revitaliza țesutul urban al zonei, respectând, în același timp, împrejurimile valoroase, cadrul orașului și înălțimile clădirilor, pentru a crea o zonă nouă, mai permeabilă, pentru activități în interior și în aer liber.

Proiectul își propune să adauge un nou strat în istoria arhitecturii oraşului, pornind de la existent și dezvoltând zona spre viitor. Principalele priorităţi au fost asigurarea unei tranziţii naturale către o mobilitate mai verde pentru pietoni şi ciclişti, precum şi crearea unui peisaj urban accesibil tuturor, ce îndeamnă la interacţiune socială, deschidere şi egalitate.

Noul cvartal din cadrul proiectului cuprinde clădirea Vltava, la rândul său o construcţie emblematică pentru Helsinki. Noua identitate gândită pentru aceasta este una care negociază cu abilitate aspectele contemporane în raport cu caracterul istoric şi abordează sustenabilitatea dintr-o perspectivă holistică, ce include captarea energiei, materialele puse în operă, sustenabilitatea socială şi mobilitatea verde.

Clădirea are o structură hibridă pe bază de lemn, lăsat expus la interior pentru a crea o atmosferă primitoare. Designul fațadei se bazează pe principii pasive, permițând un iluminat natural generos, dar blocând, în același timp, lumina directă a soarelui pentru a preveni supraîncălzirea. Acest aspect a dictat o dezvoltare îndrăzneaţă pe verticală, în granit cald și sticlă transparentă, care comunică deschis cu fațadele gării. În noua ipostază, clădirea va găzdui mai multe funcţiuni, precum birouri, un hotel, spaţii culturale, magazine, spaţii verzi şi locuri de întâlnire.

‘’Graţie acestui proiect, pieţele Eliel și Asema vor contribui în mod semnificativ la dezvoltarea orașului Helsinki. Revitalizarea zonei printr-o nouă dezvoltare şi extinderea zonelor pietonale prin programe urbane în spiritul mobilităţii verzi vor transforma aceste spaţii publice în destinații cu atât mai vibrante şi mai interesante […]. Așteptăm cu nerăbdare următoarea etapă a proiectului, pentru a ne asigura că acest spațiu urban devine centrul pe care ni-l dorim cu toţii pentru oraşul Helsinki.’’ Jenny B. Osuldsen, Snøhetta

Descoperiţi mai multe proiecte de spaţii publice accesibile şi soluţii pentru transportul din viitor în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate, în curând pe piaţă

PROIECT: Klyyga; AMPLASAMENT: Helsinki, Finlanda; ARHITECTURĂ: Snøhetta; ARHITECT PRINCIPAL: Jenny B. Osuldsen; COLABORATORI: Davidsson Tarkela Oy, WSP; ANUL PROIECTULUI: 2021

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0