Knut Hamsun Center
Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori norvegieni şi laureat al Premiului Nobel, Knut Hamsun a rămas în istoria culturii europene ca un inovator al formei literare. Nu este de mirare, atunci, că acest centru cultural care îi poartă numele, situat în apropiere de Cercul Polar, în comuna unde autorul a locuit la începutul vieţii, preia ideea de inovaţie la nivelul formei, oferind, în acelaşi timp, iubitorilor de cultură o nouă şi captivantă destinaţie.
Clădirea ocupă o suprafaţă de 27 000 mp şi cuprinde zone de expunere, o bibliotecă şi sala de lectură aferentă, o cafenea şi un auditorium ce poate fi folosit atât de conducerea muzeului, cât şi de comunitatea locală. Proiectul de arhitectură a fost iniţial realizat în 1994, însă, din cauza controverselor apărute la momentul publicării sale, lucrările nu au putut fi demarate decât în 2005, iar inaugurarea a avut loc în 2009. Construcţia finalizată încorporează toate elementele prevăzute în designul original, cu excepţia auditoriumului adăugat ulterior ca un volum separat de structura principală, dar, totuşi, relaţionând cu aceasta prin intermediul unui pasaj accesibil de la nivelul lobby-ului inferior.
Arhitecţii şi-au dorit ca proiectul lor să întruchipeze esenţa scrierilor lui Knut Hamsun, a cărui temă preferată a fost explorarea extrem de complicatului „mecanism” al minţii umane şi, prin urmare, au conceput o clădire pe care o descriu ca pe „un personaj al lui Hamsun transpus în termeni arhitecturali”. Astfel, forma muzeului, atât la exterior, cât şi la interior, simbolizează corpul în ipostaza sa de „câmp de luptă între mai multe forţe invizibile”. Faţada, realizată din lemn, este punctată de o serie de goluri, trimiţând la ideea impulsurilor din subconştient proiectate spre planul exterior, dar şi la aspectul bisericilor tradiţionale din regiune. La rândul său, acoperişul, pe care au fost plantaţi cu generozitate arbuşti de bambus, aminteşte de casele cu acoperiş înierbat, trăsătură frapantă a satelor norvegiene.
„Coloana vertebrală” a acestui corp artificial constă într-o structură din alamă perforată ce serveşte, la nivel funcţional, drept casă a liftului central. Structura de bază, realizată din beton, cu interioare albe, profită de lumina naturală, poziţionarea clădirii fiind calculată cu atenţie, în aşa fel încât, în anumite zile ale anului, razele soarelui creează un joc de zigzaguri în secţiunea volumului. De altfel, şi coridorul ce leagă centrul cultural propriu-zis de auditorium este iluminat natural şi, mai mult, urmăreşte îndeaproape linia reliefului, inserându-se discret în sit. O serie de elemente se constituie în aluzii directe la pasaje celebre din lucrările lui Knut Hamsun. Astfel, arhitecţii au prevăzut un deck ce întruchipează o „cutie de vioară goală”, precum şi un balcon de belvedere asemenea unei fete „cu mânecile suflecate, lustruind geamuri galbene”.
Urmând „tradiţia” proiectelor publice de calitate semnate Steven Holl Architects, Knut Hamsun Centre a atras numeroase aprecieri din partea publicului de specialitate. Astfel, în 2010, proiectul a fost recompensat cu Honor Award de către American Institute of Architects (AIA) New York şi cu North Norwegian Architecture Prize, ultimul reprezentând o confirmare a semnificaţiei sale deosebite pentru istoria şi cultura Norvegiei. Apreciată pentru frumuseţea sa „suplă şi sfidătoare”, clădirea şi-a atins, astfel, scopul de a personifica o „compresie a spiritului în spaţiu şi lumină”, oferind o reprezentare subtilă, dar puternică a relaţiei dintre arhitectură şi cuvântul scris: ambele dau o formă ideilor şi aspiraţiilor umane şi au potenţialul de a stabili legături între indivizi, chiar şi dincolo de barierele temporale.