La Arboretum, cu drag pentru natură și responsabilitate

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Arboretum Guesthouse

Pentru Eniko și Botond, natura și toată bucuria adusă de traiul în mijlocul ei a marcat o alternativă mai plină de sens față de viața într-un oraș. Așa a apărut, în satul Șoimeni, aflat la doi pași de Miercurea Ciuc, Arboretum Guesthouse. Resorturile care i-au condus aici, țin, după cum ne-a povestit Eniko atât de rațiuni sufletești, cât și de angajamentul față de un viitor mai sustenabil.

Cele două case aflate într-o generoasă curte de 5 100 mp, dintre care una a fost convertită în pensiune, își așteaptă oaspeții cu toată tihna dată de copaci bătrâni și înțelepți, de livada bogată, și de istoria de peste 100 de ani a caselor: „Imobilul cumpărat avea din dotare două case din grinzi de peste 100 ani care conservă elementele caselor țărănești din zonă; prispa are, de exemplu, în proporție de 90% scândurile originale și păstrează multe elemente ornamentale, cum ar fi scările din piatră naturală ca pe vremuri”. De la Eniko mai aflăm că în conturarea spațiului actual au lucrat tot ei, cu ajutorul punctual al unor meșteri locali: „Geamurile sunt cele originale, însă ușile le-am schimbat cu unele tot din lemn, care se încadrează perfect în peisaj. Soba și vatra din bucătăria de vară au fost făcute de meșteri locali, însă foarte multe sunt opera lui Botond, căruia îi place să lucreze cu lemnul, și a realizat inclusiv o parte din mobilier”.

Casa de oaspeți are două unități de cazare, cu intrări separate, iar între cele două case a fost amenajată o terasă și o bucătărie de vară, cu cuptor tradițional. Pentru cei care își doresc să încerce gastronomia zonei și produsele locale, în afară de legumele și fructele de sezon din grădină, se pot gusta „ouă, lapte, pâine de casă cu maia și cartofi care se găsesc în sat, și tot în sat există și un punct de sacrificare și prelucrare carne provenită din ferme locale, de unde se pot comanda atât carne proaspătă, cât și produse prelucrate”. Pentru descoperirea colțurilor de natură neumblată din împrejurimi, Eniko și Botond pun la dispoziția oaspeților trasee cu mașina 4×4, căruța, sau iarna cu sania trasă de cai. Iar pentru cei care vor să se relaxeze în incintă, există ciubăr și saună.

În privința locurilor de neratat din Harghita, Eniko recomandă: „Valea Ghimeșului pentru peisajul unic, drumeții, ciclism, biodiversitatea pășunilor. Cheile Vârghișului pentru traseul de drumeție de-a lungul pârâului cu mai multe peșteri. Lacul Sfânta Ana și, deși nu mai este în județul Harghita, ci în Covasna, recomandăm cu drag Băile Csiszar din Turia. În mijlocul pădurii de la Balvanyos se regăsesc mai multe bazine reci cu apă minerală, de diferite dimensiuni, cu diverse compoziții chimice și proprietăți benefice, o mofetă (baie uscată), ciubăre cu apă caldă, precum și o saună.  Și Mini Transilvania Parc, parc tematic cu machetele clădirilor reprezentative din Transilvania”.

La Arboretum sunt așteptați toți cei care apreciază tihna turismului lent și bucuria reconectării la natură: „Pensiuni obișnuite sunt multe, însă noi îi țintim pe adepții turismului lent, care vor să se bucure de partea autentică a locației, să cunoască tradițiile, cultura și mentalitatea comunității locale, bucatele tradiționale, și bucuria unui timp petrecut în liniște și relaxare totală, pe cei care apreciază patrimoniul construit și natura lăsată în pace. Dorim să promovăm viața la sat precum și agricultura de subzistență, să găsim frumusețea oferită de natura sălbatică și să ne bucurăm de bogăția acesteia. Așteptăm doritorii să vadă mai îndeaproape acest stil de viață care este o tranziție viabilă și lentă, pas cu pas din consumator 100%, în om responsabil”.

Coș0
Nu sunt produse în coș.
Continuă cumpărăturile
0