La BnF Richelieu, restaurarea unui spațiu fabulos
ARHITECTURĂ: Atelier Bruno Gaudin Architectes & Virginie Brégal TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Takuji Shimmura
Bibliothèque nationale de France a inaugurat în toamna lui 2022, și după 15 ani de lucrări, redeschiderea sediului său parizian istoric, Richelieu. Amplele lucrări de restaurare și, în același timp, de profundă transformare și modernizare a acestui spațiu cultural menit să satisfacă nevoile cititorului contemporan au fost orchestrate de către Atelier Bruno Gaudin Architectes, care a reușit să lege coerent mai multe „insule” sub auspiciile ritualului lecturii în fabulosul spațiu al unei biblioteci publice.
Echipei Atelier Bruno Gaudin Architectes i s-au alăturat Jean François Lagneau și Michel Trubert, arhitecți-șefi de la Monumente istorice. Cei doi au realizat restaurarea decorului acestui complex spațiu-bijuterie, care merită privit și înțeles printr-o cercetare în profunzime a straturilor sale istorice și care, din secolul XVII încoace, a trecut prin numeroase transformări soldate cu extinderi, demolări etc.
Din cei aproximativ 60.000 mp de suprafață utilă, în jur de 4.000 mp sunt destinați publicului și spațiilor istorice – poetice interacțiuni cu universul cărții, al periodicelor și al colecțiilor de artefacte și numismatică. După cum subliniază Atelier Bruno Gaudin Architectes, fiecare spațiu al patrulaterului a fost tratat ca un proiect în sine: holurile, sălile de lectură, spațiile de trecere, încăperile de stocare a cărților, birourile, spațiile de workshop – toate au fost înțelese în esență și remodelate într-un permanent dialog cu trecutul. Una dintre intervențiile majore ale proiectului a fost generarea unei noi distribuții pe verticală și pe orizontală, care a reorganizat fundamental spațiul, oferindu-i o coerență inexistentă în secolele precedente.
O mare diversitate și diferite stadii de degradare – aceasta oferea situl în 2007, când echipa Atelier Bruno Gaudin Architectes a fost invitată să preia proiectul regenerării patrulaterului Richelieu unde urmau să fie instalate și bibliotecile de la Institut national d’histoire de l’art (INHA) și École nationale des chartes (ENC). Rezultatul acestui proces exhaustiv de studiu și redefinire care a trecut prin două etape majore de construcție și reconstrucție este o spectaculoasă invitație la minunare și lectură. Coloana vertebrală a ansamblului a devenit noua scară principală, aflată în centrul compoziției ce reunește cele trei fațade aflate odinioară „în spate” și care marchează acum intrările către holurile Vivienne și Roux-Spitz.
Din holul Vivienne, pătrunderea în Sala ovală este actul unei revelații. Încăperea a fost complet restaurată și mobilată și oferă acces liber iubitorilor de carte, iar același lucru este valabil și pentru cel de-al doilea spațiu monumental, Sala Labrouste, dedicată consultării publicațiilor periodice. Accesând scara centrală, vizitatorul ajunge la primul etaj de unde se pătrunde în spațiul muzeal al BnF și în Departamentul de monede, medalii și piese antice. Un întreg univers al manuscriselor rare și al altor artefacte poate fi descoperit aici, iar pasul următor este drumul prin galeria de sticlă care face trecerea către Departamentul artelor spectacolului.
Aceasta permite privirii să se bucure de acoperișuri și cer iar luminii să pătrundă din plin, la fel cum se întâmplă și în holul primului etaj care alătură luminii și transparențelor sobrietatea pietrei și a aluminiului. Sălile de lectură, birourile și spațiile adiacente întregesc scurta privire virtuală aruncată acestei prețioase făpturi care este La BnF Richelieu, tărâm de celebrare a cărții din toate secolele și a bucuriei lecturii.
PROIECT: La BnF Richelieu ; AMPLASAMENT: Rue Vivienne 5, Paris, Franța; CLIENT: Ministerul Culturii, Ministerul Educației; PROJECT MANAGEMENT DELEGAT: OPPIC; SUPRAFAȚĂ: 69.036 mp; INGINERI/DESIGNERI ILUMINAT: 8’18’’ (Georges Berne și Emmanuelle Sebie project manager); COORDONARE CU DEPARTAMENT POMPIERI ȘI PROBLEME DE SIGURANȚĂ: Casso & associés
PRIMA ETAPĂ A LUCRĂRILOR
ARHITECTURĂ: Atelier Bruno Gaudin & Virginie Brégal și Raphaele Le Petit project manager, asistenți: Guillaume Céleste, Nicolas Reculeau și Céline Becker; CONSTRUCȚII: Egis bâtiments și Régis Lelièvre project manager; ARHITECT ȘEF CLĂDIRI ISTORICE: Jean-François Lagneau; INGINER ILUMINAT: Cabinet Cizel (pentru Sala Labrouste)
A DOUA ETAPĂ A LUCRĂRILOR
ARHITECTURĂ: Atelier Bruno Gaudin & Virginie Brégal architectes și Olivier Peyrard și Raphaele Le Petit project manager,
asistent: Benoit Lochon; CONSTRUCȚII: Egis bâtiments; ARHITECT ȘEF CLĂDIRI ISTORICE: Michel Trubert (Galeria Mazarin, Sala Mazarin și decorul Galeriei Mansart), Jean-François Lagneau (restaurarea decorului Sălii Ovale și a Salonului Louis); FINALIZAT: 2022
Articol publicat în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023