fbpx

Sticla Guardian scoate în evidenţă caracteristici vibrante ale noului centru al vinului din Franţa

La Cité du Vin, noul centru cultural din Bordeaux, Franţa, oferă o locaţie unică, în care vizitatorii pot afla informaţii despre vin, istoria şi influenţa acestuia asupra civilizaţiei, printr-o serie de călătorii, expoziţii şi prezentări multimedia spectaculoase. O punte de observaţie deasupra turnurilor înalte de 55 de metri oferă o vedere de 360° asupra oraşului şi a podgoriilor din vecinătate. În acest context, trebuie amintite şi cele nouă sute de panouri cu sticlă Guardian SunGuard® Solar Gold 20 şi Guardian UltraClear™ de culoarea soarelui care contribuie la o evidenţiere extraordinară a noii clădiri.

Clădirea a fost proiectată de Anouk Legendre şi Nicolas Des­ma­zières din cadrul XTU Architects şi reprezintă o puternică de­claraţie arhitecturală datorită curbelor îndrăzneţe şi a for­mei globale, care se doreşte a invoca spiritul vinului şi origi­nea sa lichidă: rotunjimi continue, intangibile şi senzuale. Evi­dent, sticla joacă un rol important în reflectarea acestor as­pecte.

XTU Architects a dorit să utilizeze cea mai bună sticlă cu un nivel ridicat de performanţă, datorită rolului său special de re­flectare a luminii în interior şi în exterior, concomitent cu simularea efervescenţei. Arhitecţii au selectat compania Coveris, din Franţa, care execută faţade, spre a-i ajuta să găsească soluţia corectă. Au apelat la Guardian Glass din Europa, un producător de prim rang de sticlă cu un nivel ridicat de performanţă în domeniul arhitectonic. Experienţa companiei Guardian şi suportul tehnic s-au dovedit a fi de nepreţuit.

„A fost vital să selectăm produsele corecte care s-au potrivit cel mai bine, din punct de vedere tehnic şi estetic”, a declarat Coveris. „A fost nevoie să demonstrăm fezabilitatea multor aspecte, de la alegerea peliculei la asigurarea posibilităţii ca sticla să poată fi curbată ulterior. Pe durata acestui proces, a existat o foarte bună cooperare cu Guardian şi cu arhitecţii.”

Anouk Legendre şi Nicolas Desmazières de la XTU Architects sunt de acord: „Cerinţele de proiectare ne-au impus să găsim sticlă cu reflexii aurii. Am examinat diverse tipuri de sticlă şi apoi am efectuat teste de printare. Sticla Guardian® a obţinut cele mai bune rezultate şi aspectul cel mai modern.” Au fost se­lectate două tipuri de sticlă: Guardian SunGuard Solar Gold 20 şi Guardian UltraClear. SunGuard Solar Gold 20 este ale­ge­­rea preferată de mulţi arhitecţi şi designeri. Pelicula sa de cu­­loare aurie este aplicată pe sticla float Guardian ExtraClear®. Aceasta prezintă avantaje în comparaţie cu sticla colorată în masă. Oferă un control solar cu un nivel ridicat de performanţă; de asemenea şi datorită unui bun index de trans­formare a culorii, culorile care pot fi văzute din interiorul spre exteriorul clădirii sunt foarte apropiate de ceea ce sunt în realitate. În comparaţie cu sticla tradiţională, sticla cu conţinut redus de fier Guardian UltraClear oferă un nivel ridicat de transmisie a lu­minii şi o mai mare neutralitate a culorilor, lăsând să pă­trun­dă „adevărata” lumină a zilei, pentru asigurarea unei senzaţii optime de spaţiu şi lumină.

În ceea ce priveşte principalul turn al clădirii, sticla a fost utilizată pentru a crea un skin separat care încadrează structura, concomitent cu maximizarea părţii estetice. În total, au fost utilizate aproximativ 900 de panouri individuale din sticlă, unele imprimate serigrafic cu 20 de modele diferite. Toate panourile sunt diferite, cu dimensiuni maxime de 5,1 m x 1,5 m. Există trei tipuri de panouri: monolitice, laminate şi triplu lami­nate. Ultimul tip are aplicată pelicula SunGuard Solar Gold 20. Toate panourile au fost fixate individual în locaţie şi ghidate la loc pe 4 500 de dispozitive separate de fixare cu o înălţime cuprinsă între 50 mm şi 270 mm. Sistemul de fixare a trebuit să fie programat cu ajutorul unui software special, din cauza geometriei specifice a clădirii. Acoperirea finală din sticlă însumează 2 700 de metri pătraţi.
Imprimarea serigrafică care oferă un efect extraordinar a im­pli­cat utilizarea a 20 de modele diferite, fiecare aplicate indivi­dual pe panouri. Toate acestea au contribuit la modul remar­ca­bil în care SunGuard Solar Gold şi UltraClear sunt utilizate la potenţarea arhitecturii şi aspectului clădirii.
Pentru informaţii suplimentare despre acest proiect, vizitaţi www.laciteduvin.com.
Pentru mai multe informaţii despre Guardian SunGuard Solar Gold 20 şi Guardian UltraClear, vizitaţi www.guardian.com.

index

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0