fbpx

La Claca de creație tradițională, satul și orașul – o singură comunitate


Sâmbătă, 31 mai, la Acuarela (str. Polona, nr. 40), cât e ziua mai luminoasă, de la 12:00 până la 18:00 Fundația PACT va găzdui o Clacă de creație tradițională unde participanții sunt invitați să făurească, împreună cu săteni din sudul României, obiecte in lemn, papură, răchită, pănuși din porumb, ac și ață, meșterind în fel și chip creații de inspirație tradițională.

Chipuri calde din patru comunități mici din sudul României, Cocorăștii Mislii (jud. Prahova), Făcăeni (jud. Ialomița), Spanțov (jud. Călărași) și Vizurești (jud Dâmbovița), vor iniția participanții în tainele meșteșugurilor:

–        Doamna Vali Colezea și tinerele sale ucenice din Cocorăștii Mislii le vor readuce bucuria cusutului și țesutului cu frumoasele motive tradiționale muntenești;

–        Estera, Emilia și Cristina, trei tinere cu inițiativă din comuna Spanțov, și meșterii rudari din comunitatea lor îi vor învăța să cioplească și să picteze linguri și scaune de lemn;

–        Ucenicii meșterului Grigore Ghionea și membrii cooperativei Înfrățirea-Împlet din Făcăeni vor împleti cu dibăcie obiecte din răchită și papură și le vor dezvălui secretele meșteșugului lor;

–        Cu Magda, Gina și câteva tinere din Vizurești vor coase felurite motive tradiționale, semne de carte și vor răsuci pănuș de porumb cu o îndemânare care va naște flori, îngeri sau alte plăsmuiri ale imaginației

O comunitate puternică este aceea în care membrii ei se adună des, încurajează dialogul și sprijinul reciproc. Pe vremuri, oamenii de la sat organizau o clacă atunci când un membru al comunității sau mai mulți aveau nevoie de ajutorul tuturor pentru a rezolva o problemă. Fiecare contribuia voluntar pentru a le fi mai bine pe termen lung tuturor.

La Claca de creație tradițională, cei de la sat și cei de la oraș se întâlnesc pentru a lucra împreună și a contribui la redescoperirea valorilor românești și crearea unor obiecte frumoase, care să amintească de ele.

Intrarea se face pe baza unei donații de 60 RON și reprezintă o contribuție directă la PACT pentru COMUNITATE, prin care Fundația va susține noi inițiative locale în comunitățile în care va lucra anul acesta. Pentru copiii sub 12 ani, intrarea este gratuită. 

Donația se poate face în avans către Fundața PACT în contul RO12BPOS70606197144RON10, Bancpost Universitate, cu mențiunea Donație Clacă, sau direct la locul evenimentului pe 31 mai.

Înscrierea se poate face accesând acest link, până pe 29 mai.

Despre Fundația PACT

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile  de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor.

Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0