fbpx

La Iași, în spiritul artei contemporane: magazin Irina Schrotter

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: arh. Elena Viziteu (Ionescu) TEXT: Manuela Zipişi FOTO: Arthur Ţinţu

La parterul Palas Mall din Iași, noul magazin Irina Schrotter ne reamintește puterea generatoare de lumi a designului de interior. De data aceasta, o lume în care materialele se expun cu toată candoarea propriei carnații, devenind fundal și soclu al obiectelor vestimentare și al mesajului pe care acestea îl poartă.
Spiritul unei blândeți asumate prin care se strecoară elemente de puternică personalitate… Sunt primele senzații care ne trec prin minte la vederea noului magazin Irina Schrotter din Iași care, sub semnul versatilității, are aerul unei galerii de artă contemporană. Echipa de arhitecți coordonată de Elena Viziteu (Ionescu) a așternut un cadru definit de cromatica finisajelor contrastant alese pentru plafon și podea (clay finish) și în care nuanțele naturale, fruste, alcătuiesc o „capsulă de expunere” în care își găsesc locul potrivit obiectele vestimentare.
În mod firesc, anumite sisteme constructive au fost parțial sau total camuflate. Stâlpul din centrul magazinului devine un axis mundi care, placat cu oglindă, reflectă și ordonează lumea înconjurătoare. Iar pentru că s-a dorit acordarea unei libertăți de mișcare și orientare în spațiu a vizitatorilor, zona de vânzare propriu-zisă a fost amplasată în partea din spate a magazinului unde există și o cortină/țesătură care delimitează cabinele de probă.
„Spațiul nu are limite echivalente, ci mizează pe diferite zone de depărtare și apropiere, astfel încât interacțiunea dintre clienți și obiectele expuse spre vânzare să fie facilă.” arh. Elena Viziteu (Ionescu)
Mobilierul geometric este „sculptat” în mdf și vopsit în nuanțele ansamblului, fiind completat sub imperiul unui frumos impact vizual cu socluri de calcar (provenite dintr-o carieră de piatră de la Tulcea) care devin suport pentru încălțăminte. Și pentru că la început vorbeam despre aerul de galerie de artă contemporană al magazinului, obiectele decorative selectate sau special realizate pentru proiect confirmă senzația.
Fotoliului geometric de la Roly Poly i se alătură un obiect decorativ din piatră trovant a cărei prelucrare și finisare poartă semnătura KraftMade. Sistemul de iluminat conferă acea tușă cinematografică specifică unui spațiu de expunere, iar senzația generală este cea a unei lumi inspirat echilibrate în materialitate și cromatică.

 

Articol publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

PROIECT: magazin Irina Schrotter; AMPLASAMENT: Pallas Mall, Iaşi; SUPRAFAŢA: 60 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: arh. Elena Viziteu (Ionescu); ECHIPA: arh. Andrei Clontea, arh. Ștefania Mălăeru; PROJECT MANAGER: arh. Anca Iancu; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0