La Liman. Secrete și delicii din bucătăria dobrogeană
INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: Arthur Andrei Sofian, Arthur Țințu
În anul de grație 2017 se inaugura la Tulcea restaurantul La Liman, loc de celebrare a multiculturalității dobrogene prezente atât în meniu, cât și în designul de interior semnat de echipa igloo architecture. De atunci încoace, meniul acestei „bucătării dobrogene alese pe sprânceană” s-a diversificat și rafinat, fără a se îndepărta însă de acel miez al gusturilor zonei: rețete locale, culese din satele dimprejur și din Deltă și preparate delicioase din pește proaspăt. Atmosfera este „condimentată” cu seri de muzică blues și rock, iar despre toate acestea, dar și despre ce nu e cazul să ratăm când ajungem prin Deltă ne-a povestit chiar sufletul locului, Adrian Gemănaru.
Câte ceva despre meniul La Liman: ce ingrediente folosiți și de unde vine inspirația?
Folosim rețete inspirate din cele culese de la oamenii locului din arealul dobrogean, din localități precum Jurilovca, Lăstuni, Baia, dar și din Delta Dunării, adică Sfântu Gheorghe, Sulina. Inspirația vine din bogăția etnică a locului în care ne-am născut și crescut. Am cules informații, idei și din cărți care au ca subiect multiculturalitatea Dobrogei, dar și gastronomia locală dobrogeană.
Cine gătește La Liman?
În bucătăria noastră am avut o serie de oameni înzestrați cu abilități de pregătire a mâncărurilor locale din familiile în care au crescut și care au fost, în același timp, învățați și instruiți de persoane cu pregătire gastronomică profesională (diverși chefi). Colaborăm frecvent cu bucătari experimentați, inspirați, pentru că ne dorim mereu să facem un upgrade meniului nostru, și să rămânem astfel în atenția clienților noștri, să le stârnim mereu curiozitatea.
Ce nu ar trebui să lipsească de la o cină #degustbun?
În restaurantul nostru recomandăm peștele proaspăt din Delta Dunării, în special (crap, somn), foarte dorit de turiști, în primul rând, dar și de oamenii locului, împreună cu o sticlă de vin alb dintr-o podgorie locală.
Un preparat La Liman și cu ce licoare ar merge cel mai bine:
Recomandăm cu drag scordoleaua (pește fiert, cartofi
fierți și pisați cu usturoi), un imam bayıldı, saramură de crap, de somn cu un vin organic Aligoté La Sapata (din podgorie dobrogeană), produs prin agricultură biologică. De asemenea, oferim clienților borșul de pește servit tradițional (ciorbă, separat de pește, legume fierte și mujdei). Și, după cum bine știm, peștele merge foarte bine cu mămăligă.
Trei locuri de neratat pentru călătorul care ajunge pentru prima oară în Deltă:
E foarte greu să alegem un loc anume în Deltă, pentru că ea în sine este un întreg minunat, o oază de liniște fermecătoare. Aș enumera totuși orașul Tulcea, cu paleta sa de muzee, lăcașuri de cult, păstrate și transmise în timp, Faleza Dunării și Memorialul Ivan Patzaichin, Pădurea Letea, Plaja Sfântu Georghe, Farul de la Sulina și, nu în ultimul rând, Munții Măcinului, care vin și întregesc arealul geografic al Dobrogei de Nord.
Câte ceva despre evenimentele care animă locul și ce urmează în viitorul apropiat:
Organizăm seri de muzică blues, rock de două-trei ori pe lună, aducem trupe românești, dar și internaționale care animă locul și creează o atmosferă extraordinară la limanul Dunării. Strategia noastră este aceea de a studia continuu și de a culege elemente ale gastronomiei locale din cele mai vechi timpuri, de a îmbina tradiția și modernul în farfurii delicioase. De asemenea, service-ul este foarte important, iar scopul nostru permanent este să atragem oamenii potriviți și să îi sprijinim în pregătirea lor profesională continuă.