fbpx

La o plimbare prin Bucureștiul cu un singur locuitor. Micronarratives and the City

TEXT: Diana Badea FOTO: courtesy of Alina Cristea

Micronarratives and the City. An Annotated Map of Bucharest – o publicație recent lansată la librăria Modul Cărturești – prezintă trei perspective ce explorează (micro)situații trăite și mărturisite despre un București personal și străin în același timp, o cartografiere mentală a spațiului și a rătăcirilor filtrată prin fotografie, text, desen, film și diverse tehnici mixte.

Volumul are ca punct de plecare cercetările și practicile artistice ale Alinei Cristea prin lucrarea sa de doctorat Bucharest. The City with One Inhabitant. The City-Me, în timp ce, Mira Sanders, artistă și lector la Facultatea de Arhitectură KU Leuven din Bruxelles/Ghent, introduce actul desenului pentru a reprezenta și explora modalități de a avea experiențe spațiale într-un oraș abia cunoscut. Ileana Marin, profesor asociat la Universitatea din București și Universitatea Washington din Seattle, examinează impactul creativ al rătăcirii prin oraș printr-o selecție de opere și personaje literare românești, hoinari bucureșteni care dezvăluie un București reflexiv, ironic, traumatiza(n)t, dar și un București jovial, romantic și rezilient.

Designul grafic a fost o dimensiune extrem de importantă a cărții, liantul vizual care a adus cele trei contribuții în conversație una cu cealaltă. Astfel, micronarațiunile Alinei și ale Mirei sunt puse în dialog în câteva inserții ale paginilor mai scurte față de textul Ilenei. Prin aceste intermezzouri, cititorul poate opta pentru lectura cursivă a textului, într-o repriză, sau a micronarațiunilor, la care uneori face referire și textul Ilenei. În felul acesta, se creează o perspectivă de lectură inedită, textele putând fi citite independent unele față de celelalte, în paralel sau fragmentar, continuând totuși să funcționeze unitar. Designul cărții a fost realizat în colaborare cu Grafische Cel și artista Fien Vaneenooghe, studentă la departamentul de grafic design de la LUCA School of Arts din Ghent, care a absolvit cu acest volum ca lucrare de masterat.

 

Un alt element original al cărții îl reprezintă spațiile albe din inserții, acestea fiind o formă de invitație pentru cititori să-și noteze propriile impresii, observații, memorii, în timp ce parcurg Bucureștiul personal sau (re)descoperă locurile menționate de autoare. O decizie grafică intimă, dar și curioasă și curajoasă, pe de altă parte, care lasă loc unei cărți și a unui oraș cu final deschis, de a se scrie și descoperi continuu și imprevizibil.

Întrebând-o despre geneza acestui volum, Alina Cristea ne-a mărturisit: „Proiectul a luat naștere inițial din dorința de a împărtăși Bucureștiul cu coordonatoarele mele de doctorat și de a contextualiza mai bine proiectul meu de cercetare. […] Din experiența personală a fiecăreia, am compus aceste plimbări printr-un oraș pestriț și multimedial, fie că este vorba de un oraș real, literar sau imaginar. Nu am încercat să facem un portret fidel al orașului, de tip documentar, ci ne-am concentrat pe experiențele personale intermediate de fotografie, desen, arhitectură, video și literatură, un oraș care poate fi recognoscibil sau nu.”

 

A rezultat un proiect editorial și grafic rar întâlnit în peisajul cultural românesc, o lucrare de antropologie urbană, o explorare fotografică, videografă, literară, istorică, deopotrivă imaginară și personală a Bucureștiului tuturor și al nimănui. De fapt, al Bucureștiului cu un singur locuitor – călătorul.

 

Cartea este disponibilă la librăriile Cărturești (RO), Copyright Bookshop (BE) și RIBA Books (UK).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0