fbpx

La timpuri noi, tot case vechi

Căutăm case vechi. Care să păstreze răcoare vara şi căldură iarna. Care să fie îngrijite, primenite, rânduite după chipul şi asemănarea celor care le locuiesc. Şi care să primească oaspeţi cu porţile frumos sculptate şi larg deschise. Case vechi, ce folosesc materia primă tradiţională şi păstrează ştiinţa şi specificul unei anumite zone. Case mici, acoperite cu paie, colorate în albastru „mândră-Mărie”, un albastru de o profunzime aparte, pe care doar piatra de cobalt poate să o dea şi nici o altă vopsea din comerţul contemporan. În faţa cărora ne emoţionăm şi în care intrăm cu sfială, ascultând cu sufletul la gură povestea lor şi a locului.

La timpuri noi, tot case vechi

Din păcate, puţini sunt cei care aleg să mai păstreze arhitectura tradiţională locală, alegând în locul acestora pe cele mari, din beton, reci, impersonale.

Pornind de la această fragilitate pe care o manifestă construcţiile vechi, asociaţia culturală Câte-n lună şi-n mansardă anunţă începerea proiectului Pro Şura. Contrucţii vechi pentru timpuri noi, care îşi propune promovarea şi valorificarea construcţiilor realizate în stil arhitectural tradiţional din comuna Şişeşti din Ţara Chioarului, Maramureş.

La timpuri noi, tot case vechi

Timp de o săptămână, în perioada 18-27 iulie, o echipă de arhitecţi şi antropologi va poposi în localitatea Şurdeşti din Maramureş pentru a sta de vorbă cu localnicii şi a identifica construcţiile care mai păstrează specificul zonei – case, şuri vechi din lemn, porţi bogat ornamentate, acareturi. Ulterior, se va alcătui o ducumentare aprofundată asupra câtorva gospodării reprezentative în care se află case vechi şi şuri şi se vor propune mai multe soluţii de extindere a construcţiei vechi, fără a renunţa la specificul acesteia.

La timpuri noi, tot case vechi

­­Astfel, echipa va desena releveul construcţiei, va descrie materialul şi tehnica de execuţie, va realiza interviuri semistructurate pentru a afla viziunea fiecărei familii asupra locuinţei.

La timpuri noi, tot case vechi

Cu informaţiile de pe teren, echipa de cercetare va concepe un Ghid de bune practici pe care îl vor primi toţi localnicii din satele studiate, dar şi publicul specializat (arhitecţi, antropologi, etnologi). Imaginile din timpul proiectului se vor constitui într-o expoziţie, care va putea fi vizitată atât în Bucureşti, cât şi în Baia Mare. Pentru ca impactul asupra localnicilor să fie cât mai mare, se vor organiza şi nişte focus-group-uri în comunitate, cu intenţia de a găsi soluţii de păstrare şi valorificare a construcţiilor vechi. Publicul larg este invitat să participe la dezbaterile publice care se vor organiza la finalul proiectului pentru o mai bună înţelegere a importanţei păstrării şi valorificării construcţiilor realizate în stil arhitectural tradiţional, ca parte a patrimoniului cultural specific.

La timpuri noi, tot case vechi

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Cu sprijinul: Fundaţiei social-culturale pentru democraţie „identitate, unitate, generozitate, actiune” (Fundaţia i.u.g.a), Primăriei Şişeşti, Fundaţiei Pro Patrimonio, Funetan Ina-Gabriela- Birou Individual de Arhitectură, Librăriei Cărtureşti, Direct Client Services SRL.

La timpuri noi, tot case vechi

Parteneri media: Igloo.habitat&arhitectură, Zeppelin, Observator cultural, radio RFI, Radio România Cultural, Modernism.ro, Liternet, Arhiforum, RTV.net, b365.ro, Graiul Maramureşului

La timpuri noi, tot case vechi

Detalii pe pagina de Facebook a asociaţiei Câte-n lună şi-n mansardă, sau pe e-mail: lunadinmasarda@gmail.com

La timpuri noi, tot case vechi

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0