fbpx

La vie d’Adele – câştigătorul Palme d’Or

Un noroc de care mai rar se bucură cinefilul român face ca La vie d’Adele, o dramă aparent invandabilă la noi, să fie distribuită în cinematografe, după un popas prea scurt la Les Films de Cannes a Bucarest.

Ioanina Pavel

La vie d'Adele – câştigătorul Palme d'Or

Filmul se insinuează pe sub pielea spectatorului, condus de jocul unor tinere actriţe (Adele Exarchopoulos şi Léa Seydoux) în plin avânt de afirmare, ambelor fiindu-le acordat în mai Palme d’Or-ul la Cannes – prima frunză de palmier împărţită astfel, între regizor ex-aequo cu distribuţia, în toată istoria festivalului de pe Croazetă. Cârmaciul Abdellatif Kechiche copleşea juriul, provocându-l să empatizeze puternic cu intriga bildungsromanescă şi făcând dintr-un „film cu lesbiene” un succes de casă.

La vie d'Adele – câştigătorul Palme d'Or

Provenind din medii sociale diferite şi însufleţite de ţeluri în esenţă contrastante, o liceană cu păr vâlvoi şi o studentă cu păr albastru se iubesc şi se despart, în răstimp de 5-6 ani, pe fundalul unui caleidoscop de şuete artistice şi ospeţe copioase.

La vie d'Adele – câştigătorul Palme d'Or

Diferite şuviţe de Frumos se împletesc în povestea lor, densitatea esteticului făcând din Amor o muză pentru spectator, cum e Adele pentru Emma. Camera alunecă neobosită pe Adele, adorând-o în egală măsură când atârnă o gropiţă în zâmbetul încurcat, când plânge convulsiv sau când îşi disciplinează coama într-un moţ amorf.

La vie d'Adele – câştigătorul Palme d'Or

Stilul fly-on-the-wall al lui Kechiche îi permite să şi răscolească scurt teme ponderoase – dificultăţile coming-out-ului, discrepanţele dintre clase, discriminarea minorităţilor sexuale. Totodată, acest Acces Total pe care îl transferă publicului a stârnit controverse încă din start, unii spectatori percepând scrutarea în scenele intime ca pe un abuz. Însă regizorul refuză să îşi compromită viziunea de dragul pudorii, imprimând filmului un lirism aparte. Această cadenţă mocneşte în cadre strânse pe Frumosul Feminin şi, da, se cere menţinută şi între cearceafuri.

La vie d'Adele – câştigătorul Palme d'Or

Fără a face apologia sau critica iubirii lesbice, La vie d’Adele îşi adjudecă locul pe piedestalul dramelor de referinţă, iar aceste două suflete-pereche garantat te vor cuceri şi te vor mâhni ca două Juliete.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0