fbpx

Lăcașuri de suflet. Biserici de lemn din Sălaj – arhitectură țărănească, gust artistic și credință

Unul dintre cele mai îndrăgite albume din colecția igloopatrimoniu, Lăcașuri de suflet. Biserici de lemn din Sălaj, revine în 2021 într-o ediție revizuită și un nou format, mai plăcut la lectură.

Volumul inventariază, cartografiază, ilustrează și analizează pe larg rețeaua densă a bisericilor de lemn din județul Sălaj, monumente istorice ce par să trăiască, pe nedrept, în umbra lăcașurilor similare din Maramureș, rămânând astfel mai puțin cunoscute publicului larg. Au fost aici atestate peste 150 de exemplare, dintre care noi am ales 16, grupate, în linii mari, după complexitatea arhitecturală și cronologie. Cele care s-au păstrat datează din veacurile XVII-XIX și au fost ridicate nu de constructori anume școliți, ci de meșteri locali, oameni ai satului – dulgheri, cioplitori, zidari și zugravi – a căror pricepere de a îmbina lemnul în structuri rezistente și spectaculoase impresionează și azi.

spreads_salaj20216

spreads_salaj2021

Arhitectural, bisericile de lemn au urmat mai ales modelul și configurația bisericilor de zid, împrumutând totodată elemente gotice (turnul-clopotniță sau cheile de boltă, de pildă), dar și mărci ale vechilor case țărănești (știința îmbinării bârnelor ori decorul minuțios încrustat). Mărturii ale credinței într-un context istoric sinuos, ale virtuozității și ale gustului și intuiției artistice, bisericile de lemn din Sălaj reprezintă un patrimoniu cultural și arhitectural extrem de valoros, ce merită a fi vizitat, studiat și conservat.

Lăcașuri de suflet. Biserici de lemn din Sălaj este un album de colecție, generos ilustrat, creat cu grijă pentru detaliu și calitatea tipografică, și, fiind o ediție bilingvă (română-engleză), abia așteaptă s-o pornească prin lume și să îmbie cititorul nu doar la lectură, ci și la călătorie.

Ampla documentare fotografică îi aparține lui Șerban Bonciocat, iar studiul introductiv și textele de prezentare a celor 16 biserici sunt semnate de Cristian Brăcăcescu. Albumul conține, de asemenea, și o bibliografie, pentru toți cei interesați să cerceteze mai departe subiectul.

index22

[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/lacasuri-de-suflet-biserici-de-lemn-din-salaj/”]comandă albumul[/button]

♦ O F E R T Ă  DE  PRIMĂVARĂ ♦

Și pentru că ne prețuim cititorii, cărțile noastre călătoresc deseori însoțite: primele 20 de comenzi din perioada 10-31 mai vin împreună cu zacusca noastră preferată, de la Răzvan / Idicel, gătită la ceaun pe foc de lemne.

coperta_zacusca

Descoperă și alte albume din colecția igloopatrimoniu.

spreads_salaj20215

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0