fbpx

Lăcașuri din lemn. Biserici de sat din Sălaj. Noul album igloopatrimoniu

Igloo media anunță lansarea unui nou album igloopatrimoniu – Lăcașuri din lemn. Biserici de sat din Sălaj – volumul cu numărul 12 al colecției în care reia, după albumele despre geamiile dobrogene (Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei – 2012) și bisericile de piatră din Hațeg (Hațeg. Țara bisericilor de piatră – 2007), tema arhitecturii credinței.

Noul album dedicat bisericilor de lemn din Sălaj propune o prezentare selectiv-antologică a acestora. Pe lângă cele mai valoroase exemplare, prezente și în alte studii de specialitate, albumul cuprinde și biserici mai puțin cunoscute, dar semnificative din punct de vedere arhitectural și cultural, cu intenția de a descrie cât mai complet caracteristicile acestei categorii de monumente istorice. Astfel albumul oferă o perspectivă bine documentată asupra bisericilor de lemn din Sălaj, promovând specificul locului.

Când vorbeşti de biserici din lemn, în general lumea se gândeşte la Maramureş, deşi asemenea lăcaşuri se vor fi durat şi există încă pe tot cuprinsul ţării. Bisericile din Sălaj trăiesc astăzi, pe nedrept zic eu, în umbra mai cunoscutelor surori maramureşene. Dimensiunile lor reduse, importante însă numai pentru ochii neavizaţi, le-au plasat probabil aici, căci nimic altceva nu le-ar califica la o poziţie de rang secund în lumina reflectoarelor. Nici eleganţa siluetelor, nici îndrăzneala alcătuirii, cu atât mai puţin virtuozitatea prelucrării lemnului. Sper de aceea că acest album, prin aducerea lor în lumină, să însemne o minimă reparaţie morală pe care bisericile sălăjene o merită din plin. Bruno Andreșoiu în prefața albumului

Albumul reunește în paginile sale rezultatul unei ample documentări fotografice realizate de Șerban Bonciocat. Studiul introductiv și textele de prezentare a celor 24 de biserici cuprinse în album sunt semnate de Cristian Brăcăcescu.

Lăcașuri din lemn. Biserici de sat din Sălaj este un proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și poate fi găsind începând cu luna decembrie în librăriile din țară. Volumul este disponibil la preț special pe site-ul igloo.ro și poate fi comandat online aici: https://www.igloo.ro/carti/lacasuri-din-lemn-biserici-de-sat-din-salaj/ 

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0