Lacerta poveste românească pe linia Paralelei 45 Nord
Există unele conotaţii aproape mitice legate de Paralela 45 Nord, o linie imaginară, situată la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord, care străbate Europa, Asia, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic şi America de Nord. Importanţa sa reiese, dincolo de exerciţiul geografic, din faptul că această linie trece prin locuri precum Bordeaux, Côtes du Rhône, Piedmont, Oregon (SUA), Peninsula Istria din Croaţia, dar şi – surpriză! – foarte aproape de Piteşti şi Dealu Mare.
Acest lucru nu este deloc o coincidenţă, zona Paralelei 45 fiind recunoscută pentru faptul că favorizează creşterea şi coacerea strugurilor din care sunt fabricate cele mai bune vinuri din lume. Însă nu oricine poate să planteze vii în jurul paralelei şi să înceapă să producă propriile vinuri grand cru; e nevoie să găseşti înclinarea potrivită a terenului pentru cea mai bună expunere la soare, altitudinea optimă, condiţiile de temperatură potrivite (nici prea frig, nici prea cald), tipul de sol potrivit, tipul de oameni potriviţi etc. În orice caz, toate aceste „ingrediente” se regăsesc în acelaşi loc, într-o mică zonă din apropiere de Dealu Mare, unde sunt produse noi vinuri româneşti, cu poveşti pe măsură. Una dintre cele mai interesante vinării din această zonă este Lacerta, o companie româno-austriacă aflată sub conducerea lui Walter Friedl, un antreprenor austriac, care a fost martor al Revoluţiei din 1989 din ipostaza de diplomat. După ce a petrecut mai mulţi ani în alte ţări, s-a decis să revină în România în 2002, alături de soţia sa, şi a început să pună bazele a ceea ce a devenit, în timp, Vinăria Lacerta.
Walter a stat de vorbă cu noi, pe scurt, despre întoarcerea sa în România, o experienţă cu totul diferită de cea pe care a trăit-o la începutul anilor ’90, care i-a prilejuit întâlnirea cu o ţară complet schimbată, cu multe oportunităţi şi mult potenţial, cu oameni deschişi, interesaţi şi dedicaţi şi, desigur, cu o regiune viticolă fantastică – Dealu Mare. Au existat bineînţeles şi anumite dezavantaje, ele fiind aceleaşi ca şi în cazul altor antreprenori: o infrastructură dezorganizată, birocraţie şi lipsa sprijinului din partea instituţiilor publice, mai ales în ceea ce priveşte exporturile. Cu toate acestea, afacerea lui Walter a avut succes, iar vinurile lui au fost recunoscute la scară largă ca reprezentative pentru cum ar trebui să fie vinurile româneşti premium. Încetul cu încetul, produsele Lacerta încep să fie prezente în magazinele de specialitate, iar segmentul exclusivist al consumatorilor de vin din România abia aşteaptă să experimenteze noile recolte.
Iată ce are de spus Walter despre rolul Lacerta în cadrul actualei pieţe locale a vinurilor:
Piaţa vinurilor premium arată promiţător şi va cunoaşte o dezvoltare dinamică în următorii ani. Tendinţele arată o deplasare dinspre vinurile italiene de calitatate medie spre vinurile locale premium. În prezent, 95% dintre vinurile noastre se vând în România. Avem în plan să demarăm şi activităţile de export şi, în acest sens, am deschis recent Lacerta Vienna pentru a administra exporturile către zona germanică. De asemenea, plănuim să exportăm şi către alte ţări din Uniunea Europeană, dar avem mult de lucru până vom reuşi să plasăm vinurile româneşti pe listele de vinuri ale restaurantelor de top din Europa.
De pe lista dvs. de vinuri, care este produsul preferat şi de ce?
Producem vinuri care să însoţească mâncarea. Prin urmare, depinde de tipul de mâncare, de perioada zilei, de companie şi de anotimp. Fiecare dintre aceşti parametri îmi influenţează foarte mult preferinţa. Desigur, cele mai mari eforturi sunt depuse pentru fabricarea produselor representative – Cuvée IX (roşu) şi Cuvée X (alb). Ambele vinuri sunt foarte plăcute, elegante, învăluitoare, uscate şi, prin urmare, îmbie consumatorul să guste mai mult.
Alături de ce tip de mâncare aţi recomanda să fie servite vinurile dvs.?
Trebuie să cauţi combinaţia ideală; peşte cu Sauvignon Blanc, ragu de miel cu Pinot Noir, file de struţ cu Shiraz sau Fetească Neagră şi friptură cu Cuvée IX… După o asemenea experienţă culinară, oamenii încep să înţeleagă ce înseamnă „cultura vinului”. De asemenea, un pahar de Chardonnay Reserva savurat la rece pe o terasă, nu neapărat alături de mâncare, poate fi de ajutor în această direcţie.
Prin ce se diferenţiază Lacerta de alte vinării din România?
Acordăm extrem de multă importanţă calităţii vinurilor noastre. Nu facem niciun compromis în ceea ce priveşte calitatea. De asemenea, distribuim vinurile direct clienţilor noştri. Astfel, avem asigurat contactul şi feedback-ul direct din partea restaurantelor şi magazinelor de specialitate şi putem colabora cu acestea pentru a ne îmbunătăţi performanţele în mod constant.
Ce rol joacă arhitectura şi designul pentru brandul dvs.?
„Turismul viticol” este foarte important pentru noi şi încercăm să le oferim clienţilor o imagine cuprinzătoare a activităţii de aici. Prin urmare, arhitectura vinăriei noastre reprezintă un aspect esenţial. Suntem conectaţi la tradiţie prin Conacul Dorobanţu, realizat de renumitul Ion Mincu, dar deţinem şi o clădire foarte modernă, care se potriveşte stilului şi funcţiunii conacului, proiectată de Volker Miklautz. La urma urmei, producem câteva sute de mii de sticle de vin pe an şi, în paralel, trebuie să avem posibilitatea de a găzdui turişti interesaţi de proces.
La recomandarea lui Walter, am deschis o sticlă de Cuvée IX şi iată impresiile noastre:
O experienţă minunată, catifelată, cu arome generoase de fructe, puţină ciocolată şi o aciditate plăcută care conferă prospeţime şi tinereţe acestui vin uscat. Ideal de savurat în compania prietenilor, alături de o selecţie atentă de brânză. Uşor de digerat odată ce gustul devine familiar, prin urmare asiguraţi-vă că aveţi deja a doua sticlă pusă la rece. În ceea ce priveşte temperatura, personal, aş păstra sticla la o temperatură mai joasă decât cea recomandată, de 17-19 grade, mai ales pentru a conserva prospeţimea vinului. De încercat neapărat!
Cuvée IX şi alte vinuri produse de Lacerta pot fi găsite la magazinul BvS Wine Traders.