fbpx

Lansare UAUIM: Impalpabilul în Arhitectură. Vocația oicologică și caracterul cosmotopic al interiorului arhitectural

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) lansează volumul Impalpabilul în Arhitectură. Vocația oicologică și caracterul cosmotopic al interiorului architectural, autori Agostino Bossi și Paolo Cecere.

Evenimentul are loc în data de 18 ianuarie 2023, orele 13.00, în Sala Frescelor UAUIM, strada Academiei nr.18-20.

 

Lansarea marchează încheierea proiectului derulat de UAUIM cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, proiect CALL03-6, desfășurat în perioada iunie 2022-februarie 2023, care a făcut posibilă publicarea acestui volum inedit, realizat de autori special pentru universitatea noastră.

 

Impalpabilul în Arhitectură. Vocația oicologică și caracterul cosmotopic al interiorului arhitectural volum propus spre publicare Universității noastre de către Agostino Bossi și Paolo Cecere, s-a conturat ca fiind complementară proiectului UAUIM de traducere de cărți fundamentale pentru arhitecți, proiect sprijinit în numeroase rânduri de Ordinul Arhitecților din România.

 

Autorii volumului:

 

Agostino Bossi (Pola 1941)

Doctor în arhitectură, profesor ad honorem la Universidad de la República Oriental del Uruguay, profesor la Masterul de interior al Universidad de Salamanca şi al Politécnica de Madrid, profesor titular al catedrei de Arhitectură de interior şi amenajări la Università degli Studi Federico II din Napoli, până în anul 2012.

 

Paolo Cecere (Aversa 1960)

A absolvit Filosofia la l’Università degli Studi di Napoli Federico II. La aceeaşi universitate a absolvit ulterior Arhitectura. Deţine un doctorat internaţional de cercetare în Filosofia Interiorului Arhitectural. Este profesor de Filosofie şi Istorie la Liceo Classico D. Cirillo din Aversa.

 

Autorii au dezvoltat, de-a lungul a peste trei decenii, o cercetare ce a avut ca obiectiv înțelegerea semnificației arhitecturii, cercetare întreprinsă la nivel teoretic vizând să ofere calitate procesului de proiectare și conformare fizico-spațială a spațiului ocupat de om.

Această carte sintetizează rezultatele cercetării lor, cele care au părut autorilor a fi de cel mai mare interes și demne de a fi împărtășite. În acest scop ei au adoptat o metodologie „în care abordarea critică și chestionarea radicală se contopesc” pentru a încerca „elaborarea unui cadru de înțelegere proactivă”, menit să ofere o contribuție la „clarificarea conceptelor fundamentale ale culturii și proiectării arhitecturale”.

 

Abordarea critică și chestionarea radicală ce stau la baza cercetării lor, au condus autorii ca, de-a  lungul acesteia,  să  elaboreze „idei,  noțiuni  și  concepte de o  importanță fundamentală  în identificarea, descrierea, explicarea și înțelegerea aspectelor esențiale ale Arhitecturii și ale spațiului fizic construit de aceasta”. Astfel, autorii au decis adoptarea și adaptarea unor termeni de origine greacă tocmai pentru a sustrage discursul despre arhitectură și al arhitecturii de la numeroasele ambiguităţi cu care tinde să se prezinte astăzi. Am tradus acești termeni adoptați de ei și i-am adaptat la limba română, cu grija permanentă a traducătorului de a nu trăda spiritul operei originale. În text se face referire la unele adjective care în discursul dezvoltat contribuie la formarea sintagmelor precum „caracter cosmotopic”, „vocație oicologică”, „calitate oicogenă” „maieutica spațiului”. Aceste patru expresii își exprimă cel mai bine sensul în legătură cu cuvântul Arhitectură, deoarece încearcă să desemneze calitățile originare ale spaţiului conceput şi creat de aceasta. De-a lungul discursului, sensul lor se dezvăluie treptat și, odată cu el, și țesătura relaţiilor conceptuale care le leagă unele de altele, și doar lectura cărții va putea oferi o imagine organică și profundă a sensului lor.

 

„Considerațiile care se regăsesc în fiecare pagină a acestei cărți, inclusiv cele realizate prin imagini, provin dintr-un sentiment de profundă încredere în Arhitectură și dintr-o înaltă considerație a contribuției pe care ea a dat-o și pe care poate și trebuie să o dea în continuare omului, astfel încât acestuia să i se garanteze o existență autentic umană.”

 

Atât prin subiectul abordat cât și prin modul de tratare profund filosofic al acestuia, acest volum, a cărui ediție princeps va fi în limba română, este un unicat la nivel internațional.

Cu această ocazie și dată fiind îndelungata relație de strânsă colaborare și implicarea activă în activitatea academică pe care dl. Prof.dr.arh. Agostino Bossi o are în Universitatea noastră, îi va fi conferită distincția de Bene Merenti a UAUIM.

 

***

 

Invitat special: Ordinul Arhitecților din România – susținătorul proiectului, prin Timbrul de Arhitectură.

Invitați: Uniunea Arhitecților din România, Ambasada Italiei în România, Institutul Italian de Cultură la București, Revista Arhitectura 1906, Revista Igloo, Revista Mazzocchio, Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0