fbpx

Lansarea albumului de grafică tipărită „40 de ani de mărunte împliniri”

În timpul realizării albumelor Kombinat – ruine industriale ale epocii de aur (editat de igloo media) şi Tractor – prezent şi viitor (editat de Atelierul de Grafică), care a studiat spaţiile fostei fabrici de tractoare din Braşov, cei de la Atelierul de Grafică au intrat în contact cu un uriaş aparat de propagandă şi comunicare, care i-a impresionat nu numai din punct de vedere simbolic şi conceptual, ci şi din punct de vedere vizual. Conştienţi de valoarea documentară şi culturală a graficii de dinainte de 1989, au început să caute exemple valoroase de tipărituri, panouri şi signalistică în diverse locuri unde existau cu precădere astfel de obiecte şi unde, adesea, au supravieţuit până astăzi: combinate, fabrici, muzee, arhive, biblioteci etc. Iar ceea ce au găsit au adunat într-o serie de trei publicaţii, dintre care prima va fi prezentată publicului la începutul lunii decembrie, fiind dedicată exclusiv Graficii tipărite.

Numărul mare de imagini reprezentative va fi completat şi susţinut de mai multe texte (albumul este bilingv, română/engleză) cu abordări diferite – perspective istorice, sociologice sau tehnice – care vor încerca pe de o parte explicarea şi analiza situaţiei locale, iar pe de altă parte încadrarea într-un context european, prin exemple tratate comparativ. Fără a avea un rol asumat educativ, albumul va reprezenta un instrument important de cunoaştere a perioadei comuniste în dimensiunea sa propagandistică pentru tinerii cu vârsta în jur de 20 de ani şi nu numai, dar şi un reper pentru toţi cei interesaţi de grafica realizată fără ajutorul computerului. Autorii îşi doresc să pună în evidenţă paradoxul dintre calitatea acestor lucrări de grafică din punct de vedere vizual, estetic şi mesajul lor foarte conectat cu ideologia comunistă, atent direcţionată şi nocivă.

După primul volum cu Grafica tipărită, vor urma în 2011, „Panoul lucrat manual” şi „Logouri/ Simboluri” (fiecare va avea în jur de 150 de pagini). Toate cele trei volume transmit de altfel un mesaj ambivalent: cultivarea respectului faţă de calitatea multora dintre rezolvările grafice şi faţă de oamenii care le-au realizat, dar şi construirea unei imagini de ansamblu asupra abuzurilor şi asupra ideilor vehiculate în acea perioadă. Pentru un impact mai mare, lansările cărţilor vor fi însoţite de expoziţii cu obiecte concrete, în ţară şi/sau galerii şi muzee din străinătate.

Lansarea primului volum va avea loc pe 4 decembrie, ora 18.30 la librăria Cărtureşti Verona.

Pentru detalii urmăriţi: www.graphicfront.ro

Lansarea albumului de grafică tipărită

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0