fbpx

Lansarea albumului foto „Mândrie şi Beton”

Miercuri, 23 octombrie 2013, ora 18:30, la Clubul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti va avea loc lansarea albumului foto „Mândrie şi Beton”, semnat de fotograful Petruţ Călinescu.
„Mândrie şi Beton” este un proiect despre transformările recente petrecute în satele tradiţionale din România, în mod special în cele din Ţara Oaşului şi Maramureş, în urma plecării oamenilor la muncă în străinătate. Fotograful Petruţ Călinescu împreună cu Ioana Hodoiu, jurnalist, au documentat acest fenomen în perioada 2010-2013, atât în ţară, cât şi în Franţa.

Lansarea albumului foto „Mândrie şi Beton”

Vile de beton au crescut în bătătura caselor de lemn cu pridvor şi brâuri pictate manual, iar bătrânii rămaşi acasă s-au transformat peste noapte în diriginţi de şantier. O prăpastie s-a căscat între deja două generaţii care trăiesc printre străini. Cei care au luptat din greu să-şi facă un rost „afară” visează să se întoarcă într-o zi acasă. Copiii lor visează să rupă “blestemul betonului” care îi obligă, conform tradiţiei, să-şi bage banii câştigaţi din greu în case cu multe etaje, în satele natale.

După o documentare de trei ani, mai multe expoziţii foto (Bucureşti, Cluj, Negreşti-Oaş) şi un webdocumentar, povestea de succes a celor plecaţi la muncă în străinătate apare şi pe hârtie. Albumul Mândrie şi Beton, editat la igloo media, este tipărit cu sprijinul a 260 de cititori, care au crezut în proiect şi au cumpărat albumul în avans, strângându-se astfel banii necesari tiparului.

Despre Mândrie şi Beton
Proiectul de documentare a fost finanţat de World Press Photo, Robert Bosch, Institutul Cultural Român Paris, Administraţia Fondului Cultural Naţional Român şi German Marshall Fund/The Black Sea şi a fost publicat atât în ţară (Elle Magazine, Adevărul, Igloo, Decât O Revistă, Zeppelin), cât şi în presa internaţională – Sunday Times (UK), 6Mois (FR), Bloomberg Business Week (USA), New Statesman (UK), Alternatives Internationales (FR), Southern People Weekley (China).

Petruţ Călinescu este un fotograf român independent, licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat de agenţia londoneză Panos Pictures. Portofoliul său poate fi văzut pe www.petrut-calinescu.com

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0