fbpx

Lansarea albumului „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic” | 19 ianuarie, ora 18:30

Igloo media anunță lansarea albumului Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic, joi, 19 ianuarie, de la ora 18:30, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, strada Londra, nr. 39, București.

La eveniment vor vorbi arh. Dragoș Popescu, șef de lucrări la Departamentul Sinteza Proiectării de Arhitectură, în cadrul U.A.U.I.M. București, și autor al textelor din album, conf. univ. dr. arh. Mihaela Criticos care semnează Cuvântul-înainte, arh. Bruno Andreșoiu, coordonatorul proiectului, și arh. Anda Zota, coordonator editorial.

 

Albumul, apărut în ediție bilingvă, română-engleză, vine în completarea colecției igloopatrimoniu cu explorarea unui fenomen arhitectural inedit din peisajul citadin bucureștean. Într-o formulă grafică de excepție, volumul prezintă documente și imagini de arhivă rare, cât și o documentare fotografică actuală realizată de Alberto Groșescu, Arthur Țințu, Sabin Prodan. Cercetarea are la bază teza de doctorat a arh. Dragoș Popescu, Filonul mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic. Contribuţia lui Gheorghe Simotta (1891-1979), sub îndrumarea prof. univ. dr. arh. Nicolae Lascu, dar și studii aprofundate în istoria și teoria artei și arhitecturii europene, a istoriei civilizației românești, studii monografice, cât și documentarea din articole și studii din periodice românești de specialitate.

 

Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic documentează și prezintă valoarea arhitecturală a unei stilistici de inspirație maură, florentină, venețiană, balcanică – într-un cuvânt, meridională sau mediteraneeană – ca expresie a unor regionalisme autentice sau de import, grupate sub umbrela eclectismului pitoresc. Din cauza eterogenității acestora, ele nu s-au putut constitui într-un limbaj unitar, fiind combinaţii ale mai multor stiluri, de unde și dificultatea unei definiri stricte.

 

Ca urmare a receptivității tot mai mari a societății civile la acțiunile de recuperare a patrimoniului construit, dar ținând cont și de problemele reale cu care se confruntă zonele centrale ale Bucureștiului, acest volum original își propune popularizarea unui patrimoniu valoros, prea puțin cercetat și cunoscut publicului larg.

 

Fără a se pretinde capodopere, numeroasele mostre de pitoresc mediteraneean din București propun o arhitectură de calitate, bine integrată în context și în același timp specială, care nu poate trece neobservată. Multă vreme ignorată, adesea agresată de intervenții inabile sau stridente, arhitectura pitorescului mediteraneean merită întreaga noastră apreciere, iar cartea de față este un semnal binevenit și necesar pentru recunoașterea acestui patrimoniu valoros, fără de care nu am putea înțelege pe deplin adevăratul genius loci bucureștean.” (Mihaela Criticos, în Cuvânt-înainte)

 

Participarea la eveniment este gratuită, însă locurile sunt limitate. Dacă doriți să participați, vă rugăm să completați acest formular de înscriere: https://forms.gle/cDLeZ52M65s5JCnZA

 

***

 

Eveniment co-organizat de: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Parteneri media: Radio RFI România, Radio Guerrilla, Radio România Cultural

Eveniment sprijinit de: Crama Corcova

Cartea este publicată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN)

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0