fbpx

Lansarea concursului de soluții pentru realizarea primei tabere incluzive din România

Filiala Teritorială București a O.A.R. și Asociația HELP Autism, prin Anuala de Arhitectură București 2022, cu sprijinul ASAR și AMAIS, au lansat oficial pe 27 septembrie 2022, concursul de soluții arhitecturale pentru dezvoltarea primei tabere incluzive din România, pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități. Evenimentul a avut loc la Refugiu Urban din Palatul Universul. 

În contextul în care copiii cu dizabilități merg foarte rar în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, fie pentru că nu sunt pregătiți, fie pentru că nu există locuri de cazare care să răspundă nevoilor lor, concursul își propune să construiască un campus inovator în Munții Retezat, care dă startul la o călătorie independentă și incluzivă. 

 

În cadrul evenimentului au vorbit Emil Ivănescu (arhitect, coordonator concurs și președinte Filiala Teritorială București a O.A.R.), Daniela Bololoi (psiholog, activist și antreprenor social, președinte Asociația Help Autism), Mihaela Șerban (arhitect, activist pentru promovarea designului incluziv, vicepreședinte AMAIS), Adrian Zerva (arhitect și președinte ASAR), Robert Zotescu (comisar Anuala de  Arhitectură București), copii și adolescenți – viitori beneficiari ai campusului incluziv alături de părinții lor. 

 

Ce înseamnă concursul de soluții pentru construirea primei tabere incluzive din România:

 

„Este un vis la care avem de muncit și avem mulți oameni alături de noi care ne vor ajuta să facem ca acest vis să devină realitate. În această seară, aici, încercăm să vă aducem alături de noi, a minților aparte. 

 

Tabăra este locul în care acești copii învață, sunt înțeleși, acceptați și pot face progrese. Am ales o locație la munte pentru a se bucura de natura atunci când desfășoară diverse activități. Este important pentru copiii cu minți aparte să se simtă în siguranță, indiferent de situația în care se află. Mi-ar plăcea ca pentru fiecare dintre noi copiii aparte să fie priviți nu prin prisma dizabilităților. Este important să îi privim prin prisma abilităților pe care le au. Va fi un loc pentru orice copil și pentru toată lumea.” Psiholog Daniela Bololoi

 

„Evenimentul din seara aceasta este rezultatul unui efort mare care a început înainte să se termine pandemia. Vreau să mulțumesc mai multor oameni! Celor de la Help Autism – pentru că au avut curajul să inițieze un concurs pentru o tabără. Ceea ce nu s-a mai realizat din anii ’90. Din păcate, lipsa normativelor și a documentațiilor, deci a reperelor  din domeniu, fac imposibilă accesarea de fonduri publice pentru construcția directă a taberelor de copii. Help Autism este un pionier în această zonă. Reface o ruptură institutională și suntem mândri că am putut să fim noi cei care am lucrat pentru acest concurs. Mulțumiri către ASAR, Uniunea Arhitecților, Universitatea de Arhitectură, către AMAIS, către toți cei care s-au implicat în acest demers. Acest concurs  de soluții se finalizează cu cea mai bună soluție de proiectare și cu un contract de proiectare cu autorii soluției. Ne bucurăm că am putut desfășura acest concurs prin cadrul Anualei de Arhitectură București care împlinește 20 de ani. Ne bucurăm să deschidem Anuala cu acest eveniment. 

 

Când discutăm cum să facem concursul, primul gând a fost la AMAIS deoarece este asociația care din punct de vedere profesional a fost generată de arhitecți având ca temă accesibilizarea și incluziunea. Ei au un discurs in acest sens de care noi avem nevoie. Sunt oameni care înțeleg cel mai bine ce se întâmplă în aceste spații inclusive, precum și diferitele abordări terapeutice. Pentru noi, arhitecții, este și un prilej de a experimenta noi programe neutilizate până acum în România. Tabăra va găzdui în jur de 100 de persoane. Există mai multe zone de cazare – atât a copiilor, cât și a terapeuților. Tema este foarte bine structurată și detaliată. Zona de cantină și de terapii în spații construite sunt bine explicate în temă. Conform normativelor actuale, soluția concursului de soluții se va încadra în normele unui sat de vacanță. Noi am reușit să îmbogățim mult tema. La noi nu există normativ pentru tabere, cee ace are repercusiuni asupra calității programelor educaționale. Se fac tabere în spații nespecializate(pensiuni și hoteluri), iar vechile tabere pentru copii sunt lasate in paragina.  În Republica Moldova există. Există normative și la noi, dar de dinainte de 1989. De aceea concursul este o inițiativă de pionierat. Avem 4 luni pentru data limită de predare a proiectelor care se vor înscrie în concurs. În prima săptămână din februarie vom avea jurizarea și vom avea un câștigător. Arh. Emil Ivănescu 

 

„Sunt mulți arhitecți capabili care au oferit Bucureștiului arhitectură de calitate. Trebuie să ne dăm seama că societatea noastră are foarte multe nuanțe pe care le-am ignorat de-a lungul timpului. Considerăm că este importantă educația prin arhitectură. Este important ca noi, arhitecții, să educăm vizual și social. Prin acest concurs sperăm să creăm nu doar un spațiu. Ci un spirit și să dăm o direcție pentru proiectele viitoare.” Arh. Robert Zotescu

 

„Trebuie să ne gândim la ce ținte avem noi, cei din Ordin, din mediul universitar – care suntem implicați în procesul educațional – și care le povestim studenților că viața de architect este frumoasă. Am încercat să convingem Help Autism de  necesitatea și câștigul extraordinar pe care proiectul lor îl poate avea apelând la arhitecți. Este forma cea mai bună de a face loc tinerilor să intre pe piață. Arhitecții au acest rol de a educa.” Arh. Adrian Zerva

 

„Pe plan local, incluziunea a fost ignorată. Aceasta joacă un rol foarte important în arhitectură. Arhitecții trebuie să acorde o atenție mai mare utilizatorilor. Atât pentru copii, cât și pentru însoțitori și angajați. Ne dorim incluziunea socială și nu segregare. Cea mai mare problemă identificată până în momentul de față a fost excluderea. Tema de concurs este designul inclusiv și de accesibilitate. Cerințele de accesibilitate care se găsesc în normativele existente vor trebui respectate de către concurenți. Soluția câștigătoare trebuie să ofere o soluție inclusivă și Integrată, să nu pună accent pe diferențele dintre utilizatori. Să nu creeze obstacole.” Arh. Mihaela Șerban 

 

Demersului inițiat de Asociația Help Autism și Filiala Teritorială București a O.A.R. s-au alăturat AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), ASAR (Asociația Societăților de Arhitectură din România) –, reprezentanți ai Filialei Teritoriale București a OAR, ai mediului de afaceri care își doresc și au posibilitatea să sprijine proiectul, părinți și copii care vor fi beneficiarii direcți ai rezultatului concursului de soluții. Regulamentul complet poate fi consultat pe www.concurs.oar-bucuresti.ro/tabara-help-campus.  

 

Concursul de soluții pentru construirea unui campus inovator în Munții Retezat care a fost lansat astăzi este un prim-pas care ține de pionierat în România și care va putea fi folosit ca exemplu de bune practici. 

 

Organizatori:

Anuala de Arhitectură București este cel mai important festival de arhitectură din București, fiind deschis atât profesioniștilor din industria de construcții, cât și publicului larg. Festival organizat de OAR București, Anuala expune an de an cele mai bune realizări ale arhitecților bucureșteni. Anuala conține cea mai amplă platformă online ce prezintă atât arhitecții-autori, toate proiectele cât și construcțiile valoroase din București. 
www.anuala.ro 

 

Filiala Teritorială București a O.A.R. își dorește construirea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al arhitecturii ca meserie liberală în România. Organizația urmărește focalizarea resurselor pentru promovarea și consolidarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale. Este nevoie de o voce unitară a profesiei la nivel de comunitate, pe plan național și internațional. 
www.oar-bucuresti.ro 

 

Asociația HELP Autism 

Asociația Help Autism își propune să crească șansele copiilor cu autism de a se dezvolta la potențialul lor și de a se integra social, ghidând pașii copiilor cu minți aparte, de la evaluare și diagnostic la terapie, de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult, construind astfel o Românie în care mințile diverse să fie primite cu inimi deschise. 

www.helpautism.ro 

 

***

 

Cu sprijinul: 

ASAR este o inițiativă a unui grup de arhitecți români, cu activitate susținută în domeniul proiectării, reprezentanți ai unor birouri de proiectare de arhitectură. Asociația Societăților de Arhitectură din România – ASAR reunește în prezent peste 40 de membri fondatori, arhitecți și societăți de arhitectură cu experiență care doresc să se implice activ în schimbarea și evoluția domeniului construirii în România, fiind deschisă tuturor societăților de arhitectură care împărtășesc principiile asociației, membri sau nu în cadrul altor asociații de breaslă. 
www.asar.org.ro 

 

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015. Misiunea ONG-ului este de a contribui la construirea unei societăți incluzive prin aplicarea principiilor designului incluziv în arhitectură. De asemenea, realizează analize de accesibilitate pentru diverse tipuri de spații; folosește tehnologia pentru a construi incluziv și a accesibiliza platforme web și aplicații; dezvoltă proiecte sociale pentru persoanele tipice și cele cu dizabilități cu scopul de a crește incluziunea socială. 
www.amais.ro

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0