fbpx

Lansarea unui nou volum ‘Grafică fără computer’

Atelierul de grafică vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, orele 19.00, la Café Verona (Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13-15), la lansarea celei de-a doua cărţi din seria graphicfront: GRAFICĂ FĂRĂ COMPUTER. LITERE. DESEN, RELIEF, VOLUM. Lansarea va fi însoţită de o mică expoziţie cu materiale reproduse în carte.

Seria de cărţi graphicfront, iniţiată anul trecut cu un volum dedicat graficii utilitare tipărite, continuă cu această a doua carte, LITERE. DESEN, RELIEF, VOLUM, care strânge în 192 de pagini peste 700 de reproduceri cu tipuri de scriere în diferite tehnici, pe diferite suporturi, desenate, embosate, în basorelief sau volumetrice.

Lansarea unui nou volum 'Grafică fără computer'

Ce vă propun autorii este de fapt decupajul unor obiecte din contextele lor şi semnalarea unui registru vizual din ce în ce mai puţin perceptibil. Sunt prezentate două tipuri de imagine grafică: pe de o parte unul încă funcţional, din spaţiile publice, dar sufocat de nevoile omului contemporan (cabluri, antene, instalaţii de aer condiţionat etc), pe de altă parte unul mai greu accesibil, din spaţiile industriale sau din arhivele unor muzee.

În aceeaşi idee cu primul volum, cartea aduce la vedere o diversitate de forme şi denumiri, reprezentative pentru perioada deceniilor 40-80 din România, şi pune accentul pe un tip de demers simplu – acela al gândirii şi al execuţiei fără un computer la îndemână. Cel puţin în spaţiul românesc, tehnologiile moderne au dus mai degrabă la bulversare şi haos decât la o gândire constructivă, cu reale calităţi. Credem în continuare că dinamica zilelor noastre a redus în mare măsură creativitatea şi funcţionalitatea acestor reprezentări grafice.

Lansarea unui nou volum 'Grafică fără computer'

Volumul nu se adresează doar graficienilor ori oamenilor interesaţi de design, signalistică, arte vizuale în general, ci conţine multă informaţie relevantă şi pentru sociologi, istorici, cercetători ai vremurilor Cortinei de Fier. Iar pentru cei foarte tineri, oferă exemple concrete şi ceva din atmosfera vieţii de zi cu zi a părinţilor lor.

Fiind un material colorat şi interesant şi dincolo de spaţiul românesc, textele ca şi mesajele de pe diferitele materiale sunt integral traduse în limba engleză, la fel ca la primul volum. În plus faţă de bogăţia conţinutului, vă promitem o lucrare frumoasă, plăcută la atingere şi răsfoit, bine tipărită şi bine legată, cu finisaje şi materiale de calitate.

Lansarea unui nou volum 'Grafică fără computer'

Fragmente din textele cărţii

Ioana GruenwaldLiteră cu literă, prefaţa
(…) Privind imaginile adunate în această carte, pot „să dau filmul înapoi”, literă cu literă. în acele vremuri, mesajul era direct şi fără echivoc. Ţi se spunea să faci una sau alta. Nu ţi se sugera. (…) Nici nu era loc de înflorituri atunci când trebuia să li se amintească mereu unor oameni – unii dintre ei aduşi peste noapte de la ţară la oraş – cum să muncească într-o fabrică sau pe un şantier. (…)

Caterina PredaPropaganda zilnică invizibiă. Şablonul gândirii unice
(…) Dacă la începutul tranziţiei, preocuparea fundamentală este aceea de a se rupe de trecut, de a inova, gradual trecutul redevine interesant şi ca bazin estetic. şi în cazul românesc, lipsa discernământului, reconversia trecutului fără preocupare pentru păstrarea calităţii estetice sau distrugerea fără noimă provoacă necesitatea recuperării unor repere estetice. Gradual, trecutul redevine într-o oarecare măsură frecventabil. Părţi, rămăşiţe ale sale sunt recuperate şi expuse sau incluse în decorul prezentului.

Rudolf Gräf Litera şi arhitectura
(…) Obsesia pentru manifest se traduce în arhitectură prin necesitatea de a transmite un mesaj explicit şi lizibil. Textul scris devine o necesitate a comunicării către exterior şi marchează imaginea metropolelor moderne din ce în ce mai pregnant, transformându-le în spaţii scrise. (…) Comunismul va înţelege în aceeaşi măsură calitatea propagandistică a textului în format macro şi îl va prelua în propriul repertoriu, … dar, spre deosebire de curentele moderniste, manifestul său îşi va auzi doar propriul ecou (…).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0