LAUD 2014 – un eveniment despre arhitectura peisajului din Europa
Pe 3 iunie ABplus Events și Ordinul Arhitecților din România au organizat primul eveniment din România dedicat spațiilor publice urbane și spațiilor verzi – Expoconferința Internațională de Arhitectură LAUD 2014.
Evenimentul a avut loc la Athénée Palace Hilton, București, unde au participat peste 150 de arhitecți, arhitecți șefi de orașe, peisagiști, city manageri, directori din cadrul primăriilor, companii cu soluții pentru arhitectura, design-ul și amenajarea spațiilor exterioare.
Invitații au discutat despre proiectele speakerilor internaționali, mai exact despre arhitectura peisajului din Europa. Invitatul special al evenimentului, arh. Martí Franch Batllori, laureatul Bienalei Europene de Landscape Architecture, a prezentat în cadrul evenimentului cel mai mare proiect de restaurare din întregul bazin Mediteranean.
„LAUD este o iniţiativă foarte bună, va ajuta la dezvoltarea unei culturi între practicienii locali, deoarece aceştia se pot privi în oglindă şi compara cu alţi profesionişti. Am fost surprins pozitiv în ceea ce priveşte proiectele prezentate din Europa de Est despre care nu ştiam foarte multe, de asemenea, cu privire la planurile municipalităţii din București. Nu știu cine le va pune în aplicare, dar mi se pare un lucru pozitiv, un pas înainte”, a precizat arhitectul Martí Franch în cadrul LAUD.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul de landscape architecture al anului 2013 din Marea Britanie. Proiectul realizat de arhitectul Chris Churchman, care a primit anul trecut cea mai înaltă distincție pentru arhitectură, design-ul și amenajarea spațiilor exterioare. Invitații au fost impresionați și de arhitectul Phil Askew care a adus în atenția publicului proiectul de reconversie a Parcului Olimpic din Londra, la ora actuală cel mai complex sit de regenerare urbană din Europa. Totodată, au fost prezentate cele mai mari proiecte realizate de biroul de arhitectură Martha Schwartz Partners, aflat în top 10 al celor mai influente birouri de landscape architecture din ultimele cinci secole fac parte din programul sesiunii plenare de deschidere.
Un alt proiect ce a fost în centrul atenției în rândul invitaților a fost cel prezentat de către arhitectul șef Gheorghe Pătrașcu, „București, orașul de mâine”, ce a cuprins planul integrat de dezvoltare urbană a zonei centrale din Capitală în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.
„Eu sunt un susţinător declarat al evenimentelor de acest tip care aduc dezbaterea profesională în zona de business. Este utilă şi lăudabilă iniţiativa acestui eveniment pentru că profesioniştii riscă de multe ori să gândească proiectele într-o manieră utopică, puţin cam în nori, neconectându-se suficient la viaţa reală. […] Arhitectura nu poate fi tratată ca o simplă artă; arhitectura e o îmbinare între ştiinţă, tehnologie şi artă. Prin acest eveniment, dvs., ABplus Events, aţi reuşit să stabiliţi un echilibru între cele două tendinţe opuse ale arhitecturii: artă şi business. Am nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru susţinerea proiectului pe care tocmai l-am prezentat la Expoconferinţa Internaţională LAUD”, a declarat Gheorghe Pătrașcu, Arhitectul Șef al municipiului București.
LAUD 2014 este un eveniment creat de ABplus Events și face parte din seria expoconferințelor internaționale pentru arhitecți și contractori, organizate la București, Varșovia și Budapesta, alături de INGLASS, GIS, RIFF și CONTRACTOR.
Galeria foto și testimonialele din cadrul Expoconferinței Internaționale de Arhitectură LAUD 2014 pe www.laud.ro și pe www.facebook.com/expoconferinte.arhitectura