fbpx

Le Chat

Text: IRINA BRANEA

Înconjurată de clădiri vechi într-o zonă istorică a Lisabonei, prisma rectangulară din sticlă transparentă cu colţurile rotunjite şi cu structură metalică albă, amplasată peste ultimul nivel al unui imobil existent, pare mai degrabă o construcţie efemeră decât o terasă/bar cu caracter permanent. Numele pe care îl poartă – Le Chat – trimite la amplasarea locului deasupra acoperişurilor vecine, unde în mod normal numai o pisică ar putea ajunge.

Le Chat

Cei doi arhitecţi portughezi José Maria Cumbre şi Nuno Sousa Caetano, cunoscuţi drept Studio Aspa, au proiectat spaţiul terasei/bar ca o intervenţie într-un dialog de tip contrast cu situl istoric unde este amplasată. Cu acces direct dinspre esplanada de la poalele Grădinii 9 Aprilie, cunoscută şi ca Alberta după numele mănăstirii măicuţelor Carmelite aflată în zonă, şi situată chiar în faţa intrării la Muzeul Naţional de Artă Antinca, locul se bucură de o privelişte panoramică impresionantă asupra râului Tagus, în mijlocul unui cartier cu o frumoasă moştenire arhitecturală. Barul are o formă rectangulară, cu o suprafaţă totală de 308,8 metri, şi dispune atât de un spaţiu exterior sub forma unei terase, cât şi de un spaţiu închis în care se găsesc două „nuclee” din beton ce susţin structura acoperişului. Acestea cuprind fiecare la interior câte o funcţiune în mod special ascunsă privitorilor: unul dintre spaţii este destinat personalului şi depozitării, cu o mică bucătărie care se continuă cu un bar deschis, cu muchii drepte, iar în celălalt se găsesc grupurile sanitare. Ambele sunt îmbrăcate în panouri din oglindă, iar între ele se desfăşoară spaţiul destinat publicului, amenajat cu mese şi scaune metalice albe.

Le Chat

Zona interioară este închisă perimetral cu sticlă transparentă ce formează o cutie rotunjită la colţuri, căreia i se pot deschide ambele laturi lungi, stabilindu-se astfel o relaţie fluidă cu exteriorul. Totodată, fiecare loc devine unul privilegiat, cu perspective deosebite. Experienţa maximă rămâne totuşi cea oferită de terasa exterioară, de unde poţi urmări viaţa oraşului, activitatea de pe râu, splendide apusuri sau te poţi pur şi simplu relaxa la lumina stelelor.

Le Chat

Terasa are balustradă din sticlă, continuând ideea de transparenţă de la interior, şi poate fi parţial acoperită prin copertine albe pliabile. Mai mult, poate fi folosită în egală măsură pe timpul verii, dar şi iarna, când o serie de lămpi cu încălzire sunt puse la dispoziţia clienţilor.

Le Chat

Arhitecţii au urmărit ca prin caracteristicile materialelor selectate să permită întregii structuri să nu devină un impediment pentru grădina din apropiere: întregul ansamblu stă sub semnul transparenţei, al luminozităţii şi permeabilităţii. Pardoseala este din beton aparent, structura metalică uşoară este vopsită în alb, iar restul materialelor au străluciri puternice, creând interesante reflexii.

Le Chat

Pe timpul nopţii, spaţiul este luminat cu o lumină albă care îi păstrează senzaţia „lăptoasă”, iar muchiile îi sunt subliniate de o bandă perimetrală luminoasă RGB ce permite colorarea în orice nuanţă dorită.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0