Lejer și vesel de la Miedăria: povestea miedului de pe Valea Buzăului

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Miedăria
Mierea nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare, însă nu același lucru se poate spune despre mied, considerat printre cele mai vechi sau chiar cea mai veche băutură alcoolică a umanității. Obținut prin fermentarea mierii, miedul și-a suprapus povestea peste dorința Cristinei și a lui Mihai de a trăi în armonie cu natura, astfel că în 2021 apărea Miedăria. Proiectul se desfășoară pe Valea Buzăului, la Pătârlagele, iar pentru cele trei tipuri de mied produse până acum, Regina, Grădinarul și Trântorul, baza este mierea locală, polifloră. Rezultatul este cel al unor licori vesele, lejere și ușor acidulate, în care miedul se intersectează cu aromele hameiului, busuiocului, tarhonului sau cu cele ale vișinelor picante. Miedul călătorește mult și bine de la Pătârlagele prin toată țara, cutreierând pe la festivaluri, dar putând fi descoperit și în restaurante sau magazine din București, Timișoara sau Cluj. Cu ce bucate merge cel mai bine însoțit un pahar de mied, inclusiv cu preparate specifice Buzăului, a se descoperi în continuare…
Câte ceva despre Miedăria (cum a apărut și cum s-a închegat proiectul)?
Miedăria a apărut din dorința schimbării stilului nostru de viață. Am vrut să fim mai în armonie cu noi și cu mediul înconjurător. Ne-am mutat împreună cu familia, din București la țară, în Pătârlagele, pe Valea Buzăului. Aici, inspirați de natura înconjurătoare, am început să creștem albine. Dar după mai multe vacanțe în Anglia, presărate cu experiențe frumoase care aveau în centru miedul și prietenii, am ales să facem și noi mied. L-am găsit mai aproape de personalitatea noastră, fără să pierdem din vedere albinele, grija pentru ele și pentru natură. Miedul lejer, așa cum îl facem noi, e o băutură veselă, iar nouă ne place să fim veseli.

Ce fel de miere și ce alte ingrediente folosiți?
În principal folosim miere locală, polifloră, care are un gust neutru. Am ales-o tocmai din acest motiv, pentru ca miedul să poată primi diferite alte arome care să-i ofere o personalitate mai complexă. Infuzia de hamei de la Regina, care dă note ușoare de soc, busuiocul și tarhonul de la Grădinarul sau vișinele picante de la Trântorul dau alte dimensiuni miedului. Sunt expresii total diferite ale aceleiași băuturi ce are la bază mierea fermentată. Toate aceste arome se dezvoltă natural cu ajutorul mierii poliflore care, prin notele florale discrete, permite altor gusturi să se exprime nealterat. Ne place să ne jucăm cu mierea și cu felul în care se poate exprima, motiv pentru care urmează să scoatem mieduri și cu mai multe feluri de miere, tocmai pentru a înțelege și a ne bucura de complexitatea acestui super-ingredient.

Cu ce preparat ar merge însoțit un pahar de mied?
Merge foarte bine cu mâncarea asiatică, o mâncare mai condimentată, picantă deseori, iar miedul fiind demi-dulce o contrabalansează perfect. Are bule fine, naturale, venite din fermentarea mierii, care sting iuțeala mâncării, făcând ca pairingul să funcționeze de minune.
Unde găsim miedul de la Miedăria?
Sunt mai multe locuri unde se găsește, dar amintim Papila, Bucătăria Local Food, Heavy Yard, Buimac sau OTOTO (București), Cuib D’Arte și Reciproc (Timișoara), Sisters, Beer Wall și Brewhouse (Cluj). În plus, se găsește la festivaluri. Ne place să mergem la festivaluri de muzică faină, – cum ar fi Gărâna, Jazz in the Park, Vadoo Fest, – și chiar dacă nu e un eveniment cu tematică muzicală, amintim tot aici și de Iarmaroc, un festival cu o atmosferă primitoare. Miedul se poate comanda acasă și de pe Sezamo sau de pe site-ul nostru, miedaria.ro

Dacă ar fi să alegeți un ingredient specific Buzăului, o esență a acestei regiuni, care ar fi aceea?
Autentic. Regiunea are o identitate bine definită. Gastronomic e exprimată în mod clar, pornind de la faimoșii cârnați de Pleșcoi, până la babic și ghiuden, niște specialități din carne picante, specifice doar acestei zone. E și motivul pentru care considerăm că miedul se potrivește foarte bine cu mâncarea picantă, e despre identitatea locală și despre felul în care gândești un produs în armonie cu zona în care s-a născut.
Natura e la fel, unică – Vulcani noroioși, rezervații naturale, plus o mare parte din Dealu Mare, cea mai cunoscută regiune viticolă din țară.

Ce ați recomanda să vadă cuiva care ajunge pentru prima oară în zonă?
La doar două ore de București sau Brașov au ocazia să viziteze Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Noi ne mândrim că suntem exact la porțile acestuia. Foarte aproape de miedăria noastră se pot vizita vestigiile rupestre de la Aluniș și Nucu, iar în drum către acestea e musai o oprire la Muzeul de Chihlimbar. Dacă doresc relaxare într-o oază de liniște, recomandăm Gura Teghii unde vă puteți caza la una dintre pensiuni, cort sau glamping. Iar pentru cei care caută o doză de adrenalină recomandăm o sesiune de rafting pe râul Buzău, de SUP pe barajul Siriu sau o tură cu bicicletă până pe vârful Penteleu sau Mălâia.