fbpx

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Text: Álvaro Siza
Traducere şi adaptare: Viorica Buică
Foto: FG + SG, Fotografia de Arquitectura

Leul de Aur al Bienalei de Arhitectură de la Veneţia ajunge cu ediţia din acest an la celebrul arhitect Álvaro Siza Vieira. “Este dificil să găsim vreun arhitect contemporan, care a avut o prezenţă atât de constantă în cadrul profesiei, precum Álvaro Siza. Iar faptul că această prezenţă este menţinută de un arhitect care trăieşte şi lucrează în extrema atlantică a Europei, nu face decât să sublinieze autoritatea şi statutul său.” (David Chipperfield – curatorul Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură)

Redăm cu această ocazie un articol semnat de însuşi arhitectul premiat, publicat în igloo no. 64, despre un proiect reprezentativ pentru Portugalia şi opera sa.

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Vinărie în Campo Maior, Portugalia

Rareori se iveşte posibilitatea de a construi într-un peisaj intact şi spectaculos prin frumuseţe. Dar atunci când apare, implică şi o enormă responsabilitate. Vinăria din Campo Maior a Grupului Nabeiro, deşi este destul de aproape de complexul industrial, se detaşează de acesta într-un mod ferm.

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Vizitând sit-ul, am descoperit două elemente fundamentale de care trebuia să ţină cont proiectul. Pe de o parte – şoseaua deja construită, ce uneşte complexul industrial cu o zonă argiloasă nivelată, care fusese până atunci folosită ca o groapă de gunoi (s-au făcut excavaţii chiar în acest scop). Aveam astfel de-a face cu o neînsemnată nivelare într-o arie foarte mare de dealuri line. Pe de altă parte, integritatea peisajului natural era întărită şi ordonată de existenţa activităţii agricole (plantaţia de arbori de plută a Grupului Nabeiro şi podgoria). Aceste elemente determinante, însoţite de studiul atent al arhitecturii locale, au generat proiectul final.

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Dreptunghiul de 40×120 de metri pe care îl reprezintă vinăria s-a aşezat peste cavitatea deja existentă şi se ridică spre cer cu pereţi aproape compacţi, de 9 metri înălţime. Accesul mărfurilor şi produselor, dar şi al vizitatorilor se realizează prin capătul din sud-vest al construcţiei. Din volumul de corespondenţă se ridică un nivel suplimentar, ce oferă acces la terasa cu vedere panoramică. În capătul celălalt, se află rampa de livrare a produselor. În spaţiul paralel, cuprins între cele două puncte (capete), se desfăşoară complexa linie de producţie şi sistemul de depozitare.

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Mulţumim pentru oportunitatea de a construi în acest peisaj.

Fie ca vinul să iasă bun!

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Leul de Aur pentru Álvaro Siza

Citeşte şi: Veneţia 2010: Leul de Aur pentru Rem Koolhaas

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0