fbpx

Lexi Cinema & Lexi Hub. Cinematograf sustenabil și spațiu vital pentru comunitatea locală

ARHITECTURĂ: RISE Design Studio TEXT: Anca Rotar FOTO: Henry Woide

Cinematograful Lexi, o destinație importantă pentru comunitatea din Kensal Rise, Londra, și singurul cinematograf comunitar din capitala britanică, a trecut printr-un proces de transformare ce a inclus extinderea clădirii existente datând din epoca edwardiană (începutul secolului 20) printr-un nou corp, amplasat pe lotul vacant adiacent. Extensia a fost construită urmând practici sustenabile și curpinde o nouă sală de cinema, precum și un nou spațiu de adunare pentru localnici.

Deoarece proiectul este situat într-o zonă rezidențială, o prioritate importantă a fost de a respecta intimitatea locuințelor din apropierea sitului. Prin urmare, arhitecții au conceput un volum parțial îngropat la 1,5 m sub nivelul solului, pentru a reduce masa percepută a extensiei, care, astfel, se înalță la numai 2 m deasupra zidului grădinii învecinate și poate fi ușor accesată din parcarea adiacentă.

Această soluție a permis și ascunderea fundației de beton, a zonei de servicii și a izolației acustice. Fațada extensiei este acoperită cu cărămidă reciclată de proveniență locală, structura fiind astfel percepută ca o continuare naturală a clădirii istorice și perfect integrată în țesutul construit al cartierului.

fatada_Lexi_Cinema_Rise_Design_Studio_©_Henry_Woide_Web_00002

Impactul vizual al noului volum este redus și prin învelitoarea ce preia forma acoperișurilor din vecinătate, constând într-o structură din arce de beton turnate in situ, înclinate la 45 de grade. Inserțiile din oțel inoxidabil reflectă cerul schimbător, devenind un fel de ecrane ce anunță funcțiunea din interior și, de asemenea, camuflează structura acoperișului. Porțiunile verzi ale învelitoarei, unde sunt plantate flori sălbatice, contribuie la izolarea volumului și reduc scurgerea apei de ploaie.

Acoperișul verde reprezintă doar una dintre caracteristicile sustenabile ale proiectului. Volumul este gândit pentru a minimiza pierderile de căldură și cantitatea de energie electrică necesară pentru funcționare. Temperatura internă și calitatea aerului sunt reglate printr-un sistem de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii, Lexi fiind unul dintre primele cinematografe din Marea Britanie ce optează pentru acest tip de sistem, în locul clasicului aer condiționat.

În ceea ce privește noua sală de cinema, ea are 30 de locuri, include un spațiu flexibil ce poate acomoda două fotolii rulante, sau poate fi folosit pentru organizarea de dezbateri și alte evenimente, și este deservită de un mic bar.

La rândul său, clădirea existentă a necesitat renovarea spațiilor interioare, afectate de un incendiu cauzat de instalația electrică, izbucnit chiar în timpul fazei de proiectare a extensiei. Arhitecții au transformat nefericitul eveniment într-o ocazie de a crea un limbaj interior coerent pentru întregul ansamblu. O serie de elemente identitare ale clădirii au fost restaurate și remontate, precum parchetul din lemn de pin din zona intrării și a casei de bilete.

parchet_Lexi_Cinema_Rise_Design_Studio_©_Henry_Woide_Web_00029

Căile de circulație au fost marcate cromatic cu roz pastel punctat de accente închise, facilitând orientarea către sălile de cinema – diferențiate cromatic prin nuanțe de albastru închis și, respectiv, verde smarald – și către barul principal, reamenajat. Mai multe postere, precum și elemente adiționale de grafică sau signalistică au fost donate de membri ai comunității locale, într-un gest ce demonstrează importanța cinematografului Lexi, ca spațiu cultural și loc de întâlnire și colaborare, pentru oamenii din zonă.

Cinematograful Lexi are o importanță specială pentru comunitatea din Kensal Rise, prin urmare am abordat proiectul ca pe o oportunitate de a contribui atât la peisajul construit, cât și la coeziunea socială a zonei. Un exercițiu de colaborare comunitară, Lexi Hub a luat naștere din respect față de locuitorii din zonă, cărora le oferă un spațiu neprețuit pentru întâlnire, învățare, colaborare, crearea de conexiuni, și relaxare. Sean Ronnie Hill, Director, RISE Design Studio Lab

PROIECT: The Lexi Cinema & Lexi Hub; AMPLASAMENT: Kensal Rise, Londra, Marea Britanie; SUPRAFAȚA BRUTĂ: Sala 1 – 115 mp, Sala 2 – 260 mp; ARHITECTURĂ ȘI MANAGEMENT PROIECT: RISE Design Studio; INGINERIE STRUCTURALĂ: Tyrone Bowen, CAR Ltd; CONSULTANT ELECTRICĂ ȘI MECANICĂ: Enhabit; CONSULTANT ACUSTICĂ: Munro Acoustics Limited; CONSULTANT PEISAGISTICĂ: Dan Shea Garden Designer; CONSULTANT SUSTENABILITATE: Kaspar Bradshaw, Enhabit; SIGNALISTICĂ: Joan Zalacain, Zalacain; FINALIZAT: 2021

 

Mai mult despre spațiul de intersecție dintre arhitectură și film puteți descoperi în igloo #217 /POV: arhitectură, film, scenografie, oraș / decembrie 2023 – ianuarie 2024

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0