fbpx


White November igloo

Librăria Humanitas

Situată în imediata vecinătate a Muzeului Civilizaţiei Urbane şi a Sediului Bisericii Evanghelice, două clădiri restaurate cu multă pricepere, despre care am vorbit pe larg în iarna anului trecut, casa cu numărul 16 din vestita Piaţă a Sfatului din Braşov şi-a redeschis recent porţile, în urma încheierii primei etape a unei lungi şi complexe intervenţii de recuperare. Deşi lucrările nu au ajuns la final, amenajarea Librăriei Humanitas la parter a reuşit să redea clădirea Pieţei şi să-i schimbe imaginea de ruină care a caracterizat-o vreme de 20 de ani.

Text: Réka Ţugui
Foto: Şerban Bonciocat

Începuturile casei se situează în secolul al XV-lea, pe o parte dintre fundaţiile acestei prime etape urmând să se construiască un ansamblu de trei clădiri în veacul următor. Având planurile dreptunghiulare, dezvoltate în adâncimea parcelei, separate prin intermediul unor ganguri, cele trei corpuri erau reprezentative pentru arhitectura urbană renascentistă din Transilvania. În urma incendiului din 1689, perioadă în care majoritatea clădirilor braşovene îşi primeau aspectul păstrat până azi, gangurile au fost acoperite cu etaje, devenind astfel spaţii interioare. Unificarea şi remodelarea a două dintre volume în forme asemănătoare s-a petrecut în a doua parte a secolului al XVIII-lea, cele mai vechi imagini ale caselor aratând că partea superioară a rămas neschimbată până în prezent. Parterul în schimb a suferit o serie de prefaceri în secolul XX, pentru a face loc unor vitrine de mari dimensiuni.

În urma unei „intervenţii de urgenţă” din anii ’90, care a reuşit să aducă imobilul într-o stare de echilibru static dar a produs alterări ireversibile prin utilizarea excesivă a betonului, precum şi lipsa oricărei întreţineri în ultimii 20 de ani au făcut necesară demararea unui amplu proiect de restaurare. Biserica Evanghelică din Braşov, în a cărei proprietate se află clădirea, a apelat în 2004 la echipa de arhitecţi Exhibit Arhitectura pentru a recupera aşa cum se cuvine una dintre cele mai vechi construcţii ale Braşovului şi pentru a o transforma într-un veritabil centru cultural, deschis întregului oraş. Prin urmare, în completarea librăriei recent inaugurate, clădirea va cuprinde în viitor un muzeu al Bisericii Evanghelice, spaţii pentru expoziţii temporare şi o cafenea literară. Proiectul s-a anunţat de la început ca fiind unul cu mai multe etape, până în prezent finalizându-se consolidarea, faţadele dinspre Piaţă şi restaurarea parterului, nivel care adăposeşte cele mai importante detalii de pictură şi pietrărie. Pentru a pune cât mai bine în valoare toate aceste detalii, recuperate cu mare grijă de echipa de restauratori, amenajarea Librăriei Humanitas utilizează mobilier neintegrat, aşezat în spaţiu independent de coaja casei. Până şi corpurile de iluminat sunt fie cu picior, fie încastrate în mobilă pentru a elibera bolţile şi pereţii. Mobilierul şi accesoriile, toate concepute de arhitecţi şi executate pe plan local, se inspiră din vremuri demult apuse şi răspund particularităţilor fiecărei încăperi, creând atmosfere diferite de la un spaţiu la altul.

Cercetarea amănunţită, contribuţia unui lung şir de profesionişti din diverse domenii, atenţia acordată fiecărui detaliu şi, nu în ultimul rând, execuţia de înaltă calitate, toate fac din acest proiect un exemplu demn de urmat. Iar faptul că nu este singular, cel puţin pe scena arhitecturală a Braşovului, reprezintă o sursă de optimism pentru viitorul patrimoniului în România.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0