Lieben Bar. Stil industrial german pentru o mică evadare din realitatea Shanghai-ului
Nu ne-am fi aşteptat ca un asemenea local, de inspiraţie declarată din spaţiul german, să se regăsească în cel mai mare oraş din China. Însă, acest bar şi-a propus de la bun început să constituie o evadare din realitatea imediată. Cu o intrare ascunsă în cadrul unui perete de beton, la etajul unui fost depozit, el provoacă trecătorii să descopere portalul ce îi va transporta într-o dimensiune paralelă, una dedicată muzicii şi socializării la un pahar de vin.
În limba germană „lieben” înseamnă „a iubi”, şi micul joc propus de arhitecţi la intrare aminteşte de ideea că lucrurile cu reală valoare – inclusiv iubirea – cer efort şi căutari. Aspectul simplu şi, în acelaşi timp, caracterizat de o anumită tensiune ce îi conferă dinamism, al peretelui ce conţine accesul în bar, aminteşte de destinaţia originală a clădirii.
Contribuind la aura de mister, o uşă falsă, încuiată, permite trecătorilor să suprindă prin gaura cheii atmosfera convivială din interior. Uşa adevărată este situată chiar în faţa celei false, camuflată, însă nu greu de găsit pentru cei cu simţul observaţiei.
Pe lângă ideea de dimensiune paralelă, aspectul puternic industrial şi, în acelaşi timp, teatral al interiorului, creează vizitatorului impresia că a pătruns într-un fel de bază secretă. Peretele de beton şi cel separator din metal voit în culoarea ruginii formează un coridor ce include, pe latura metalică, un şir continuu de chei ce se extinde până în spaţiul principal. Elementele metalice au şi un rol practic, respectiv de a separa zona destinată personalului de cea pentru clienţi, fiecare „tabără” având, totuşi, posibilitatea de a o observa pe cealaltă, prin spaţiul gol din cadrul peretelui separator, printre chei.
În cadrul spaţiului principal, jocul geometric al grinzilor decorative din lemn simbolizează contopirea dintre două stiluri – industrial şi minimalist. Barul propriu-zis reia tema de acces într-o zonă secretă, în componenţa sa intrând fragmente de uşi recuperate, achiziţionate de către designeri de la piaţa de vechituri şi finisate cu un strat de ciment. Două canapele lungi, tapiţate cu piele neagră, sunt amplasate perimetral de o parte şi de alta a barului, peretele adiacent celei din stânga reluând motivul uşii deconstruite.
Atmosfera de mister, societate secretă şi/sau dimensiune paralelă este completată de schema de iluminat soft, cu corpuri camuflate, cărora li se alătură o serie de lumini punctuale, de accent, generate de lămpile cu aspect industrial.
Terasa exterioară, lungă şi îngustă, preia materialele prezente în interior – betonul şi metalul în culoarea ruginii – şi este vegheată de o instalaţie luminoasă în formă de stea. Ramurile copacilor de pe marginea şoselei se apleacă peste balustrada terasei, aducându-i un pic din vitalitatea naturii şi amintindu-le ocupanţilor că, totuşi, se află încă în lumea reală, după contactul cu misterul şi iluzia interiorului.
PROIECT: Lieben Bar; ADRESA: etaj 2, Clădirea 1, 758 Julu Lu, Jing’an, Shanghai; SUPRAFAŢA: 160 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: All Design Studio; ECHIPA: Gnial Liang, Overeem Hou, Olivia Yao; FINALIZAT: 2021