fbpx

Light in the Dark

Chiar dacă titlul prezentării dvs. făcută în luna noiembrie în cadrul conferinței SHARE X – Advanced Architecture, de la București este oximoronic, vă rog să explicați ce înseamnă: Light in the Dark?

Intervenția propusă a discutat iluminatul și proiectarea specifică în contextul culturii, conservării, ecologiei și al întunericului.

 

new-college-snow-beast-east-1280-wee

 

De ce este important întunericul pentru un lighting designer?
Vă întrebați, evident, de ce un specialist în iluminat face o ple­doarie pentru întuneric. Pare straniu, însă răspunsul e simplu: întunericul face parte din firescul serii, al înseratului și înnoptării, al nopții în general. Astfel, probabil, prima întrebare, cea care fundamentează un proiect de iluminat este cum anume putem păstra calitatea întunericului într-un demers care urmărește să aducă lumină. Concentrându-mă pe proiecte de patrimoniu, m-am jucat cu valoarea profundă a întunericului, încercând să creez în mod sensibil compoziții de lumină și umbră în cadrul larg al cerului întunecat.

SM5288C_credit David Barbour

 

Light in the Dark este un demers, un principiu de lucru?
Lumina în întuneric explorează contrastul dintre peisajele urbane și modul în care proiectanții/designerii de iluminat pot crea mo­dele sensibile, luând în considerare adaptarea sub diferite niveluri sau paliere de lumină și culori ale luminii. Ca profesie, avansăm punând accentul pe măsurarea luminanței, deoarece aceasta este direct legată de ceea ce utilizatorul expe­rimentează într-un spațiu.
Prezentarea Light in the Dark a ajuns la concluzia că trebuie să facem același lucru în peisajele urbane și naturale, că acestea nu sunt plane, astfel încât concentrându-se pe suprafețe verticale și luminozitate, se pot configura și crea repere luminate sensibil și spații potrivite mediului lor.

Interviu publicat în igloo 193_Big City Lights

igloo_193-shop-1-234x300

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0