fbpx

Living. Frontiere ale arhitecturii

Text: Olivia Safer
Foto: http://www.louisiana.dk

Ce înseamnă a locui? Are legătură cu un loc anume, cu un mod de viaţă, o filosofie sau cu un sentiment al apartenenţei? Schimbările în structura societăţii şi de transport, migrarea forţei de muncă şi noile modalităţi de comunicare, dar şi dorinţa permanentă pentru o viaţă mai bună afectează şi modifică continuu modul în care trăim şi locuim.

Living. Frontiere ale arhitecturii

Pe 1 iunie, Muzeul de Artă Contemporană din Copenhaga, Louisiana, inaugurează expoziţia „Living”, ultima din seria „Frontiers of Architecture”, care a abordat căutările arhitecturii pentru a găsi răspunsuri la probleme actuale, într-o abordare multi-disciplinară. „Living” se concentrează asupra modului în care au evoluat stilurile de viaţă şi locuinţele, desprinzând sensurile antropologice ale locuirii, în relaţie directă cu comportamentul social uman şi percepţia de sine a omenirii.

Living. Frontiere ale arhitecturii

Privind prin prisma antropologiei, Living aduce în atenţia publicului paralele între proiecte de arhitectură şi instalaţii artistice. Mai multe cazuri din diferite zone geografice înfăţişează modul în care dezvoltarea socială determină stiluri diferite de viaţă, de comunicare şi de locuire, şi cum acestea sunt exprimate în forma şi amenajarea locuinţelor. Arhitecţii sunt îndemnaţi să realizeze o arhitectură care să răspundă la probleme comune ale individului şi reţelelor sale sociale. Printre personalităţile invitate să participe activ în cadrul expoziţiei se numără: Arne Quinze, Sou Fujimoto, Bjarke Ingels şi Rintala Eggertsson Architects. Expoziţia surprinde şi analizează modul în care diversitatea vieţii capătă formă şi expresie prin intermediul arhitecturii, al relaţiilor inter-umane care transcend spaţiul geografic şi politic, prin intermediul preocupărilor comune şi prin intermediul gesturilor arhitecturii temporare ca expresie plastică a spiritului, fie că este vorba de etnia rromă sau de ahitectura „nouveaux riche”.

Living. Frontiere ale arhitecturii

Una dintre temele expoziţiei – Homeland – investighează conceptul de locuinţă şi locuire, făcând o clară distincţie între „casă” şi „acasă”, „casa” referindu-se la aspectul fizic al locuinţei, iar „acasă” mai degrabă la obiceiuri, ritualuri şi modele de viaţă care transformă locuinţa în acasă; sunt punctate în acelaşi timp şi aspecte ale migraţiilor şi fuziunilor culturale, sub umbrela „At Home Anywhere”. Larga varietate de moduri de locuire şi felul în care identitatea culturală şi statutul social sunt exprimate în locuire sunt vizibile şi în cazul arhitecturii palatelor etniei rrome din România şi Moldova, incluse în proiectul „Living”.

Igloo Media participă la acest proiect cu fotografii din albumul „Kastello. Palate ale Rromilor din România”; publicat în 2007, acesta investighează o cultură marginală şi analizează un fenomen specific culturii şi etniei rrome, punând problema unei posibile evoluţii spre un stil arhitectural. Fotografiile au fost însoţite de comentarii şi eseuri aparţinând unor arhitecţi, sociologi, antropologi şi istorici, printre care şi membri ai comunităţii rrome.

Living. Frontiere ale arhitecturii

Relaţionarea arhitecturii cu alte discipline umaniste, cum ar fi antropologia şi sociologia, este ideea subliminală a expoziţiei „Living”, punând întrebări în sens larg despre arhitectură, scopurile şi frontierele sale.

Expoziţia este deschisă până pe 2 octombrie 2011.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0