Liviu Ciulei vine la cineclubul Luni de film
Luni, 17 ianuarie, de la ora 19:30, cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) reîncepe în forţă cu o proiecţie-eveniment. Unul dintre cele mai apreciate filme româneşti din toate timpurile, Pădurea spânzuraţilor (1965), va fi prezentat de autorul său, reputatul regizor de teatru şi film Liviu Ciulei. Criticul Mihai Fulger ne invită la un dialog cu Liviu Ciulei, căruia i se vor alătura invitaţi-surpriză de marcă.
Distins cu Premiul pentru regie la cel mai mare festival de film din lume, cel de la Cannes, Pădurea spânzuraţilor a fost plasat de criticii români pe locul al doilea într-un clasament al celor mai bune filme româneşti, realizat în 2008. Remarcabila ecranizare a romanului omonim de Liviu Rebreanu, după un scenariu de Titus Popovici, a obţinut şi alte distincţii importante, printre care Premiul de excelenţă, pentru calitatea fotografică a imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcării aparatului de filmat, la Milano 1964 (al VI-lea Congres UNIATEC), Marele premiu „Pelicanul alb”, Premiul pentru imagine (Ovidiu Gologan), Premiul pentru interpretare feminină (Ana Széles) şi Premiul pentru muzică (Theodor Grigoriu) la Festivalul de la Mamaia 1965.
În timpul Primului Război Mondial, undeva pe frontul din Ardeal, sublocotenentul român Apostol Bologa, înrolat voluntar în armata imperială austro-ungară, realizează, treptat, absurditatea conflagraţiei şi a poziţiei sale de beligerant împotriva propriului popor. În rolul memorabil al lui Apostol Bologa apare actorul Victor Rebengiuc, secondat de o distribuţie de excepţie, din care mai fac parte ştefan Ciubotăraşu, Gina Patrichi, Ana Széles şi chiar regizorul filmului, Liviu Ciulei.
La eveniment veţi putea găsi şi albumul Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini din seria iglooprofil, publicat de igloomedia în 2009.
Preţul unui bilet întreg este de 7 lei; iar al unui bilet redus, pentru studenţi, de 3,5 lei.
Organizator: Asociaţia Culturală Macondo.
Adresă: Noul Cinematograf al Regizorului Român (Str. Monetăriei nr. 3, în incinta Muzeului Ţăranului Român).
Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.ncrr.ro sau pagina de Facebook Noul Cinematograf al Regizorului Român şi pagina cineclubului Luni de film.