fbpx

Locuinţă Braşov

După o vară toridă dominată de culori tari, viaţă de noapte şi multă distracţie, o toamnă răcoroasă petrecută într-o locuinţă caldă în atmosfera unui oraş de munte pare să urmeze cursul firesc al lucrurilor. Rândurile ce urmează sunt dedicate unei astfel de case, un spaţiu intim creat parcă special pentru această perioadă.

Text: Loredana Stasisin
Foto: Cosmin Dragomir

Ridicată pe locul unei case tradiţionale, construcţia actuală, deşi realizată în conformitate cu normele arhitecturii contemporane, păstrează scara vechilor clădiri cu care se învecinează, camuflându-se astfel în decorul tomnatic în care este amplasată. Terenul în pantă a făcut posibilă dezvoltarea construcţiei pe mai multe niveluri fără a modifica ritmul străzii, volumele ce o alcătuiesc putând fi jucate astfel încât să permită separarea funcţiunilor şi utilizarea clădirii într-un mod eficient şi comod. Accesul în locuinţă se face la primul nivel, cel al dormitoarelor, deasupra aflându-se livingul şi la demisol alte spaţii auxiliare.

Circulaţia verticală a fost separată de restul casei, scara ce leagă parterul de demisol şi etaj fiind amplasată într-un hol închis atât faţă de spaţiul destinat dormitoarelor, cât şi faţă de cel destinat activităţilor curente. Holul păstrează gama cromatică existentă în restul casei prin intermediul balustradei ce îmbracă golul din centrul scării. Aceasta este realizată din elemente metalice verzi dispuse în zig-zag şi îndeplineşte atât un rol funcţional, cât şi unul estetic, fiind singura piesă decorativă din acest loc. La ultimul nivel, spaţiile se contopesc într-unul singur şi, deşi par unitare, păstrează identitatea specifică fiecărui tip de activitate desfăşurată în acest loc. Plafonul preia, pe de o parte, forma învelitorii exterioare şi redă la interior dinamica necesară unui spaţiu atât de compact. Pe de altă parte, cele două ape în care este realizat acoperişul sunt amplasate astfel încât să releve la exterior forma volumului pe care acesta îl adăposteşte. Ferestrele, sunt dispuse asemenea unor decupaje izolate în zidăria construcţiei. Imaginile pe care acestea le redau sunt atent căutate, peisajul în care este încadrată construcţia fiind un factor decisiv în distribuţia şi organizarea volumelor. Livingul preia culoarea exterioară a casei – olive – şi o completează cu nuanţe de bej, maro sau alb, redând o gamă cromatică odihnitoare şi relaxantă. Texturile existente sunt complementare, elementelor neutre de fundal alăturându-li-se unele elemente metalice, reci, sau masive din lemn, într-o compoziţie menită a sublinia diferite aspecte ale interiorului. Astfel, alternează corpuri de iluminat din aria industrială cu unele fluide, albe, ori piese masive de mobilier, din piele sau lemn, cu unele uşoare, futuriste.

Zona destinată gătitului şi pregătirii mesei este delimitată de restul spaţiului prin intermediul pardoselii şi al unui bar inclus în mobilierul bucătăriei. De asemenea, el se prelungeşte în lateral cu diningul, o masă din lemn masiv de culoare închisă împrejmuită de scaune fluide albe. În partea opusă, se află terasa, o extensie a diningului pe timpul verii. Aceasta este orientată spre oraş, oferind o imagine panoramică asupra peisajului urban. Livingul propriu-zis este marcat de prezenţa unui accent de culoare, un covor roşu, care evidenţiază canapeaua şi cele două fotolii de mari dimensiuni, ce se doresc a fi un fel de „hot spot” al casei. Deasupra bucătăriei este amplasat, în supantă, un spaţiu multifuncţional, ce poate fi folosit fie ca birou de lucru, fie ca bibliotecă, fie ca dormitor pentru oaspeţi. El poate fi accesat prin intermediul unei scări elicoidale amplasate în centrul livingului.

Per ansamblu, avem de-a face cu un interior ce sugerează multă linişte şi căldură, un spaţiu natural, născut din nevoia de armonie şi simplitate, o locuinţă ridicată după cerinţele locului, mai mult decât după cele ale timpului şi tehnologiei.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0