fbpx

Locuinţă în Snagov

„Frumosul prin simplitate şi utilul prin confort”. Această credinţă privind arhitectura, enunţată pentru prima dată de Horia Creangă, a stat de bună seamă la baza acestui proiect de o elegantă inteligenţă. Perfect rectangulară, simplă, absolut modernistă la prima vedere, locuinţa realizată de Cardoplan devine din ce în ce mai apropiată de contemporaneitate pe măsură ce privitorul pătrunde în interiorul casei.

Text: Luiza Hanc
Foto: Cosmin Dragomir

Locuinţă în Snagov

Relaţia care a definit demersul a fost nu atât cea uzuală a arhitectului versus beneficiar, cât cea beneficiar-proiect în sine. Iniţial, construcţia era menită să fie închiriată sau vândută după finalizare, de aceea tema a constituit-o realizarea unui produs arhitectural de bună calitate, dar cu o atmosferă mai puţin personală, pentru a putea fi uşor de adaptat (şi adoptat) de viitorii ocupanţi ai spaţiului. Neexistând date obligatorii, arhitectul a fost liber să modeleze spaţial proiectul după cum a considerat; pe măsură însă ce planurile au început să contureze o formă mai clară, beneficiarul s-a ataşat tot mai mult de această locuinţă, pe care a început să o simtă ca fiind a lui.

Locuinţă în Snagov

Într-o frumoasă colaborare, entuziasmul proprietarului nu s-a tradus prin acţiuni de cenzură asupra viziunii arhitecturale, ci doar în intervenţii coerent susţinute în zona de organizare a proiectului. A existat un manager de proiect bine instruit, cu care arhitectul a colaborat eficient, iar lucrările de construcţie, supravegheate de un diriginte de şantier competent, s-au desfăşurat conform planului.
Terenul pe care se desfăşoară proiectul are aproximativ 8 000 de metri pătraţi şi găzduieşte de fapt trei corpuri distincte: locuinţa, anexele şi garajul. Poziţionarea fiecăruia pe sit şi, în cazul locuinţei, dispunerea spaţiilor interioare au fost o consecinţă a amplasamentului lângă lacul Snagov. În mod firesc, s-a dorit ca priveliştea oglinzii de apă să fie cât mai accesibilă, iar locuinţa a fost dezvoltată ca o clădire „cu faţă şi spate”, faţada principală, cea dinspre lac, fiind mult mai spectaculoasă decât celelalte.

Locuinţă în Snagov

Spaţiile interioare sunt extrem de generoase. Cu tot cu terasele dezvoltate spre apă, locuinţa cu un singur etaj are o suprafaţă desfăşurată de 717 metri pătraţi. Livingul singur are 120, cu o terasă de 90, dar necesarul de spaţiu aferent fiecărui tip de încăpere este scalat uniform. Cele trei dormitoare şi biroul de la etaj sunt deservite de circulaţii dimensionate şi dispuse eficient. Astfel, spaţiile sunt confortabile, aerisite, dar nu epatează. Acelaşi merit îl deţine întreaga scenografie exterioară: efort minim, rezultate maxime. Fără trucuri structurale ascunse în mânecă, fără materiale de faţadă complicate ori culori „îndrăzneţe”, compoziţia e de o sinceritate dezarmantă. Avem de-a face cu o locuinţă, o clădire eminamente intimă, construită pe malul unui lac: golurile cele mai ample şi principalele gesturi volumetrice orizontale (terasele) sunt orientate către acesta. Restul spaţiilor au un grad mai mare de intimitate. Prin suprapunerea acestor date simple, arhitectul a creat o imagine valoroasă prin proporţiile sale volumetrice şi prin bunul gust al finisajelor, puţine la număr – tencuială albă şi cărămidă aparentă.

Locuinţă în Snagov

Această reţetă estetică există, la drept vorbind, din epoca unui modernism ostil oricărei forme decorative şi este rezultatul unei căutări încă neîmplinite. Peretele alb, simplu, în care se decupează ferestre-bandă bordate de tâmplărie metalică de culoare închisă; parasolarele – şir de orizontale paralele ce accentuează direcţia; decroşuri ce creează vara un joc viu de lumină şi umbră; accentele din cărămidă aparentă, niciodată de altă culoare decât una organică; toate acestea sunt expresii ale nostalgiei faţă de unghiul drept, ale dorinţei de a găsi în arhitectură normalitate, logică şi naturaleţe. Iar acest dor este cât se poate de contemporan.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0