Locuințe în Limoges
[mp_row]
[mp_span col=”3″]
[mp_text]
Text: Viorica Buică
Foto: Sergio Grazia
[/mp_text]
[/mp_span]
[mp_span col=”9″]
Aflat în centrul Franței, Limoges este cunoscut mai degrabă pentru porţelanurile realizate aici în secolul al XIX-lea sau pentru butoaiele din stejar folosite la fabricarea coniacului decât pentru arhitectura sa contemporană. Cu atât mai mult, imobilul de locuinţe sociale realizat de echipa BVL Architecture într-o zonă de margine a oraşului are o prezenţă vizuală puternică şi totodată meritul de a seta noi standarde, estetice şi de sustenabilitate, pentru ceea ce poate însemna viaţa în comun în prezent.
Concepută în parteneriat cu Limoges Habitat, agenţia locală care se ocupă de construirea de noi locuinţe, clădirea (cu o suprafaţă construită de 1 920 mp) ocupă un lot de colţ, amplasat la intersecţia dintre o arteră aglomerată, care merge spre centrul oraşului, şi o stradă mai liniştită, rezidenţială. Volumul său masiv, relativ compact şi modern, capătă astfel şi rolul de a semnala intersecţia, stabilind un reper la nivel urban. Chiar dacă se diferenţiază clar de construcţiile din jur, imobilul de locuinţe nu se înalţă cu mult peste ele – are doar 4 etaje – şi se integrează cu abilitate în ţesutul urban. La acest rezultat au contribuit şi materialele folosite: există un „soclu” din beton care se continuă cu primele două etaje, în timp ce ultimele două sunt parţial îmbrăcate în lemn, un material local cu tradiţie. Acest joc de materiale şi detalii face mai interesante faţadele, care stau mărturie şi pentru diversitatea soluţiilor de locuire din interior. Centrală este cea de pe latura de est, aliniată la frontul străzii principale, şi are ca accent o terasă-logie din lemn care se desprinde din clădire la nivelul celui de-al treilea etaj.
La parter sunt vizibile intrările care duc direct la etajele 1, 2 şi 3, iar deasupra lor, o cortină deschisă din sticlă îmbracă cele trei niveluri pentru a le oferi confort acustic rezidenţilor. În egală măsură, aceasta are rolul de a aduce lumina naturală pe casa scărilor, care se şi deschide astfel spre oraş. Faţada dinspre nord este mai liniară şi mai „tăcută”, lăsând la vedere decupaje şi deschideri – semne ale diferitelor apartamente din spatele zidului. Cu totul altfel se înfăţişează zona din spate a construcţiei, care beneficiază de o bună orientare către soare. Aici regăsim terase adânci, în consolă, un melanj interesant între beton vopsit şi lemn. Ultimele două niveluri constituie cumva şi particularitatea proiectului, căci conţin apartamente duplex realizate integral pe structură din lemn şi finisate cu lemn. BVL Architecture vin astfel cu o nouă dovadă despre potenţialul lemnului în arhitectura contemporană, chiar în programe unde nu este atât de comun. Ar mai fi de adăugat faptul că imobilul este gândit pentru avea performanţe energetice ridicate, fapt ce contribuie la sustenabilitatea sa la nivel urban. În plus, dincolo de calităţile estetice şi tehnice, are meritul de a promova o mai mare flexibilitate şi diversitate în organizarea apartamentelor, înscriindu-se într-o nouă abordare a locuirii colective cu dimensiune socială.
[/mp_span]
[/mp_row]