fbpx

Locuire atemporală. Casa A.R., un proiect NOI Studio

ARHITECTURĂ: NOI Studio INTERVIU REALIZAT DE: Anca Rotar FOTO: Alex Mateiu

Amplasată într-un sat din jud. Timiş, Casa A.R. negociază cu abilitate împrejurimile, îmbinând elementele specifice locului cu mărci subtile, dar clare, ale contemporaneităţii. Rezultatul este o construcţie bine integrată, cu un aer atemporal. Proiectul a fost preluat şi dus la bun sfârşit de către cei doi arhitecţi de la NOI Studio, care au stat de vorbă cu igloo despre ce a însemnat lucrul la Casa A.R. şi despre abordarea colaborativă a arhitecturii.
Care este povestea Casei A.R.? Cum aţi ajuns să lucraţi la acest proiect?
Am fost recomandați clientului de către cineva care a avut încredere în capacitatea noastră de a prelua și duce la bun sfârșit un asemenea proiect, şi invitați să conturăm amenajarea interiorului pe când se turnau fundațiile. În urma unor discuţii îndelungate, proiectul a devenit unul colaborativ, între noi și d-na arh. Laura Alina Rău, care a întocmit proiectul de autorizare.
 
Cum aţi descrie relaţia dintre casă şi contextul în care este amplasată?
Contextul este cel tipic satului din Banat. Deși ușor mai înaltă decât cele învecinate, casa respectă orientarea frontonului către stradă, nu-și umbrește vecinii, include cărămida aparentă specifică, oferă spațiului public un plus de vegetație şi își păstrează caracterul deschis către curte.
 
Ce rol joacă materialele tradiţionale (cărămidă, lemn) în cadrul proiectului? Şi care sunt elementele care îl plasează în contemporaneitate?
Materialele tradiționale/naturale conferă spațiilor un caracter atemporal și familiar, menținând totodată vie măiestria meșterilor care știu să le pună în operă. Luând în considerare și faptul că beneficiarilor le place să aibă invitați, am transformat gardul de cărămidă într-un ghid pentru vizitatori, care îi preia din stradă și îi conduce spre spațiile de întâlnire. Gradul de intimitate al interioarelor creşte pe măsură ce cărămida se amestecă cu lemnul de stejar.
Accentele negre creează portaluri subtile între funcțiuni, articulează schimbările de plan și materialitate şi marchează locuri precum şemineul sau zona pentru muzică. Coaja albă se lasă citită deopotrivă la exterior și la interior și îmbracă miezul dur de cărămidă.
Poate că aspectul cel mai contemporan al proiectului îl reprezină atenția acordată conformării energetice la standarde cât mai apropiate de cele al caselor pasive: termoizolație pe cât se poate de continuă, etanșeitate sporită la aer, ventilație cu recuperare de căldură, tavane și pardoseli activate pentru răcire – încălzire, sistem hibrid pentru controlului temperaturii interioare etc.
 
În ce măsură proiectul Casei A.R. se încadrează în viziunea voastră asupra arhitecturii?
Principiul de bază al tuturor proiectelor noastre este unitatea stilistică și conceptuală, iar Casa A.R. nu face excepție. Proiectul a fost unul colaborativ și multidisciplinar. De asemenea, el are o oarecare poezie, o profunzime a detaliului și o măsură a gesturilor, şi folosește materiale sincere pentru a da naștere unor piese originale, fiind croit cu empatie în jurul beneficiarilor şi al felului în care și-au dorit să experimenteze spațiile propriului cămin.

PROIECT: Casa A.R., locuinţă unifamilială; AMPLASAMENT: jud. Timiş; SUPRAFAŢA TERENULUI: 1.979 mp; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 328 mp; ARHITECTURĂ: arh. Alina Rău; PROIECT TEHNIC, EXECUŢIE, DESIGN INTERIOR ŞI IMPLEMENTARE: NOI Studio; ECHIPA: arh. Andi-Alexandru Buftea, arh. Ariana Ţuţuianu; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Studio Peisaj, arh. Alex Ciobotă; FINALIZAT: 2020

 

Interviu publicat în igloo #208 / Ucraina / iunie-iulie 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0