fbpx

Locuire modernă într-o clădire vetustă. Post-War Apartment T101, Beijing, China

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: ROOI Design and Research TEXT: Anca Rotar FOTO: Weiqi Jin

China este cea mai populată țară din lume, iar tipologia, scara și aspectul locuințelor s-au schimbat în mod dramatic în ultimele decenii. Acest mic apartament este situat într-o clădire construită în anii ’50 pe post de cămin al unui institut de cercetare. Inițial având o organizare tipică pentru o locuință din China acelei epoci – fără zonă de living sau dining, și chiar și fără baie – el a fost transformat într-un spațiu flexibil, cu toate funcțiunile necesare locurii moderne.

Veche de aproximativ 70 de ani, clădirea ce conține apartamentul nu a ținut pasul cu trecerea timpului și a rămas ca un vestigiu al epocii postbelice. Din acest motiv, marea provocare a proiectului a fost de a genera, în acest context vetust, un spațiu potrivit unui stil de viață modern, păstrând structura existentă și recuperând zonele degradate.

exterior 01 黄昏时分的外立面 Facade © Weiqi Jin

Pornind de la convingerea că diversificarea și personalizarea reprezintă viitorul pentru apartamentele mici, anonime, construite după o tipologie fixă, arhitecții au creat un nou layout interior, mult mai versatil, ce include spațiile necesare anterior absente.

living 18 开放式生活区 Open living area © Weiqi Jin

Pentru ca interiorul să poată acomoda noile funcțiuni, toate elemente ce nu erau strict necesare au fost înlăturate. Peretele separator central a fost demolat pentru a face loc unui spațiu multifunctional, potrivit atât pentru relaxare cât și pentru lucrul de acasă, și suficient de generos pentru a acomoda practicarea unui sport de interior sau a unui hobby.  

vedere coridor - 29 过道 Corridor © Weiqi Jin

De asemenea, arhitecții au introdus o cameră-în-cameră, o inserție din lemn cu rafturi pentru depozitare, ce poate fi folosită pentru primirea oaspeților și găzduirea lor pe termen scurt. Cu o înălțime mai mică decât cea a existentului, această structură generează și un loc pentru păstrarea echipamentului sportiv de exterior sau a altor obiecte care, altfel, ar ocupa mult spațiu.

În dormitor a fost, de asemenea, prevăzută o structură multifuncțională din lemn, care integrează patul și un corp de depozitare vesatil, în același timp cuier și bibliotecă.

dulap 31 卧室 Bed room © Weiqi Jin

Astfel, într-un context unde regulamentele în vigoare permit mai multă libertate în ceea ce privește renovarea interioarelor decât cele din alte țări, acest proiect reprezintă doar o variantă de transformare a unui spațiu desuet într-unul modern și demonstrează modul în care creativitatea și gândirea flexibilă pot găsi soluții chiar și în circumstanțe nefavorabile.

PROIECT: Post-war Apartment T101; PROGRAM: renovare apartament; AMPLASAMENT: Chaoyang, Beijing, China; SUPRAFAȚA UTILĂ: 50 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: ROOI Design and Research; ARHITECȚI: Zuoqian Wang, Dan He; COORDONATOR PROIECT: Jiaji Shen; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0