Locuire modernă într-o clădire vetustă. Post-War Apartment T101, Beijing, China
ARHITECTURĂ DE INTERIOR: ROOI Design and Research TEXT: Anca Rotar FOTO: Weiqi Jin
China este cea mai populată țară din lume, iar tipologia, scara și aspectul locuințelor s-au schimbat în mod dramatic în ultimele decenii. Acest mic apartament este situat într-o clădire construită în anii ’50 pe post de cămin al unui institut de cercetare. Inițial având o organizare tipică pentru o locuință din China acelei epoci – fără zonă de living sau dining, și chiar și fără baie – el a fost transformat într-un spațiu flexibil, cu toate funcțiunile necesare locurii moderne.
Veche de aproximativ 70 de ani, clădirea ce conține apartamentul nu a ținut pasul cu trecerea timpului și a rămas ca un vestigiu al epocii postbelice. Din acest motiv, marea provocare a proiectului a fost de a genera, în acest context vetust, un spațiu potrivit unui stil de viață modern, păstrând structura existentă și recuperând zonele degradate.
Pornind de la convingerea că diversificarea și personalizarea reprezintă viitorul pentru apartamentele mici, anonime, construite după o tipologie fixă, arhitecții au creat un nou layout interior, mult mai versatil, ce include spațiile necesare anterior absente.
Pentru ca interiorul să poată acomoda noile funcțiuni, toate elemente ce nu erau strict necesare au fost înlăturate. Peretele separator central a fost demolat pentru a face loc unui spațiu multifunctional, potrivit atât pentru relaxare cât și pentru lucrul de acasă, și suficient de generos pentru a acomoda practicarea unui sport de interior sau a unui hobby.
De asemenea, arhitecții au introdus o cameră-în-cameră, o inserție din lemn cu rafturi pentru depozitare, ce poate fi folosită pentru primirea oaspeților și găzduirea lor pe termen scurt. Cu o înălțime mai mică decât cea a existentului, această structură generează și un loc pentru păstrarea echipamentului sportiv de exterior sau a altor obiecte care, altfel, ar ocupa mult spațiu.
În dormitor a fost, de asemenea, prevăzută o structură multifuncțională din lemn, care integrează patul și un corp de depozitare vesatil, în același timp cuier și bibliotecă.
Astfel, într-un context unde regulamentele în vigoare permit mai multă libertate în ceea ce privește renovarea interioarelor decât cele din alte țări, acest proiect reprezintă doar o variantă de transformare a unui spațiu desuet într-unul modern și demonstrează modul în care creativitatea și gândirea flexibilă pot găsi soluții chiar și în circumstanțe nefavorabile.
PROIECT: Post-war Apartment T101; PROGRAM: renovare apartament; AMPLASAMENT: Chaoyang, Beijing, China; SUPRAFAȚA UTILĂ: 50 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: ROOI Design and Research; ARHITECȚI: Zuoqian Wang, Dan He; COORDONATOR PROIECT: Jiaji Shen; FINALIZAT: 2020