fbpx

Loft în Varşovia

În avalanşa de obiecte, semne şi culori care ne invadează spaţiul vital în fiecare zi, devine din ce în ce mai greu să distingem ce e esenţial, ce ne este aproape cu adevărat şi, sub hipnoza imaginilor, urmăm tendinţe, copiem stiluri, cu o uşurinţă aproape îngrijorătoare. Celebrul designer Karim Rashid susţinea într-una dintre recentele sale conferinţe nevoia de „purificare” a locuinţelor contemporane: doar ceea ce este semnificativ, doar ceea ce ne leagă valoric de un anumit spaţiu sau de alţi oameni trebuie să ocupe spaţiul minim în care locuim. Iar primii care ne confirmă şi susţin prin exemple concrete acest mesaj sunt chiar designerii, stiliştii şi artiştii, cei care caută originalul prin fiecare gest. Printre aceştia, şi Kinga Mostowik, stilist-şef al revistei Elle Decoration din Polonia, al cărei apartament din Varşovia combină eleganţa unei structuri spaţiale moderniste cu spiritul ludic-ironic al designului actual.

Foto: Michal Mrowiec
Text: Viorica Buică

Apartamentul de 96 de mp este situat în cartierul Saska Kepa din Varşovia, o zonă îngrijită şi verde a oraşului, cu exemple valoroase de arhitectură modernistă. Clădirea în care se află datează din 1936, însă structura se menţine încă într-o stare foarte bună, fapt ce a sprijinit-o pe Kinga Mostowik în demersul de a elimina toţi pereţii care nu erau de rezistenţă. Din acel moment, a început să dezvolte un discurs stilistic în care se îmbină în mod original noul şi vechiul. Cu respect faţă de calitatea arhitecturii şi a finisajelor clădirii, stilista a păstrat tocurile originale ale ferestrelor şi le-a recondiţionat, precum şi o sobă cu plăci ceramice verzi, acum element decorativ în living. A înlăturat însă vechiul parchet, foarte deteriorat, adăugând un sistem de încălzire în podea şi unul pe bază de radiatoare, cu aspect retro.

Întregul apartament a fost gândit ca un spaţiu deschis, cu minime delimitări realizate cu structuri false: holul, livingul, spaţiul de lucru, cel de luat masa şi bucătăria comunică liber, într-un tot unificat de pardoseala neagră (betonul a fost acoperit direct cu vopsea epoxidică/răşină, întreruptă doar de o structură neregulată de linii metalice. Chiar şi baia, concepută minimalist în alb şi negru, nu are uşă, fiind „protejată” de o cortină naturală de plante. Dormitorul ar fi trebuit să facă de asemenea parte din acest loft, dar apariţia unui copil acum doi ani a determinat separarea lui parţială de restul spaţiilor. Intimitatea şi căldura acestui loc este subliniată la nivel vizual de pardoseala din lemn din jurul patului, imitând un covor.

Cu pardoseala închisă şi draperiile negre lungi, desprinse direct din plafon, apartamentul se închide în sine, trăind o viaţă a lui, intimă şi maternală. Dar când ferestrele se deschid, lumina, ajutată de toţi pereţii albi, deschide şi animă atmosfera, cu străluciri incitante, punând în evidenţă mobilierul. Revenind la obiecte, singurele spaţii gândite şi definitivate de Kinga Mostowik înainte de a se muta au fost baia şi bucătăria. Restul s-au populat şi au început să prindă viaţă în timp, în urma călătoriilor, a vizitelor la magazinele de antichităţi şi la galeriile de artă. Fiecare obiect din casa stilistei îşi are povestea lui. Pe hol se află o oglindă creată de un artist polonez şi o lampă în cascadă din anii ’60 cumpărată dintr-un magazin vintage din Berlin. În spaţiul de lucru, un birou din lemn exotic cu picioare din beton este înconjurat de scaune albe din plastic, desenate de Philippe Starck pentru Kartell. În living, o canapea modernă din piele neagră „discută” cu o pictură de mari dimensiuni, semnată de Beata Gebczak Janas. La bucătărie, o lampă din sticlă de Murano atârnă deasupra unui scaun realizat de Nelson pentru Vitra. Deşi diferite ca abordare, ca materiale şi culori, toate aceste obiecte se completează reciproc, generând un spaţiu puternic personalizat, de locuire autentică.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0