fbpx

London Festival of Architecture – Digital în 2020

În fiecare iunie, străzile Londrei sunt animate de sute de evenimente care aduc arhitectura mai aproape de publicul larg. Anul acesta situația este radical diferită, însă London Festival of Architecture (cel mai mare festival anual de arhitectură din lume) nu și-a abandonat misiunea și a regândit programul inițial pentru mediul online. Peste 120 de evenimente, incluzând tururi ghidate, dezbateri, filme, artă digitală, precum și spectaculosul concurs Architecture Bake Off, sunt de găsit până la sfârșitul lunii pe londonfestivalofarchitecture.org.

Connecting and Collecting. Library on Stage

Institutul Cultural Român din Londra va găzdui joi, 25 iunie, ora 5 pm (UK) – 7 pm (RO), o dezbatere online moderată de jurnalista Francesca Perry (Fondator al platformei Thinking City) despre rolul bibliotecilor publice în crearea și dezvoltarea comunităților.

Bibliotecile publice sunt mult mai mult decât simple surse de informație; au devenit platforme de creație și de colaborare, spații pentru întâlniri semnificative. Cum poate procesul de design să încurajeze implicarea comunității, să creeze un sentiment de apartenență pentru utilizatori și să promoveze implicarea civică?

Invitații principali – Fiona Macdonald (Matt + Fiona, Londra) și Alex Axinte (studioBASAR, București) – vor prezenta proiecte de succes cu design participativ, care demonstrează puterea și impactul colaborării la nivel social. Vor discuta, de asemenea, despre provocările pe care le pot aduce următorii ani.

Evenimentul va include o prezentare realizată de Viorica Buică, Anca Mihalache, Anastasia Stan și Alex Axinte despre proiectul Library on Stage, care își propune transformarea spațiului bibliotecii de la Institutul Cultural Român din Londra într-un hub cultural comunitar, gândit în special pentru copii.

PanelLFA_Poster

 

Prezentarea se va baza pe rezultatele a două ateliere interactive online pentru copii de 6-12 ani, care au avut loc pe 10 și 17 iunie, și pe răspunsurile adunate prin intermediul unui chestionar conceput special pentru acest spațiu.

Primul atelier a pornit de la asemănarea dintre camera bibliotecii de la ICR Londra și o scenă de teatru și s-a axat pe povestit și creat povești în stil Kamishibai (teatrul japonez de hârtie) alături de scriitoarea Iulia Iordan. Cel de-al doilea atelier a fost unul de design – copiii au învățat cum pot folosi diverse materiale pentru a construi machete și și-au imaginat, pornind de la o simplă cutie, scenarii pentru amenajarea bibliotecii.

Fiona Macdonald este Head of Learning la Design Museum în Londra și a înființat împreună cu arhitectul Matthew Springett inovativul birou Matt + Fiona. Încearcă să promoveze cât mai mult designul participativ, în special alături de copii și tineri, și are o experiență semnificativă cu proiecte de deschidere a mediului construit către un public mai larg și mai divers.

Alex Axinte a înființat studioBASAR în 2006, în București, împreună cu arhitectul Cristi Borcan. Prin numeroase proiecte de design participativ, a chestionat dinamica culturii urbane și transformările spațiului public în contextul orașului post-socialist. În prezent, se concentrează pe activitatea de cercetare, explorând potențialul practicilor urbane care pun comunitatea în centru și reușesc să creeze noi instituții civice.

Francesca Perry, jurnalist și editor cu o bogată experiență, s-a dedicat subiectelor legate de orașe, arhitectură și design, cu impact social semnificativ. A organizat împreună cu parteneri locali atelierele “Urban Journalism Academy”, parte din UN-Habitat III, în Barcelona, București și Quito. În 2012, a fondat Thinking City, o platformă editorială și de evenimente care prezintă experiențe urbane din întreaga lume și promovează “inclusive cities”.

Alte recomandări din programul #LFADigital

30 Objects in 30 Days

Un program zilnic de prezentări scurte în care arhitecți, artiști, curatori, jurnaliști și politicieni spun povestea din spatele unui obiect important pentru ei și relevant pentru relația dintre arhitectură și putere.

The Power of Art in the Public Realm

Peste tot în lume spațiul public este din ce în ce mai mult cerut înapoi de oameni, iar arta joacă un rol esențial în această apropriere. Echipa Kohn Pederson Fox dezbate colaborarea dintre artiști și arhitecți în acest context, privind modul în care instalațiile pot activa spațiul pentru a crea locuri pline de viață.

Collaborative Change – empowering the future

Un open call pentru exemple pozitive de colaborare ca răspuns la criza COVID-19. Proiectele trimise pot fi practice, virtuale, din mediul construit, pot include rețele deja existente sau noi, pot fi legate de comunități mai mici sau trans-sectoriale, singurele cerințe obligatorii sunt: să fie colaborări și să aibă un impact social sesizabil.

Architecture and Power: conversations around people and place

Anul acesta simpozionul LFA digital, realizat în parteneriat cu Royal Academy of Arts, își propune să prezinte, exploreze și să dezbată relația dintre putere, oameni și mediul construit.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0