fbpx

Looking back on Wanders

La început de februarie, numele lui Marcel Wanders a fost, mai mult decât oricând, la ordinea zilei. Pentru a marca unul dintre cele mai importante evenimente de design ale anului, şi anume prima expoziţie-monografie ce îi este dedicată – Marcel Wanders: Pinned Up at the Stedelijk – designerul olandez a lansat pe 29 ianuarie ultima sa creaţie: Milestone, o nouă aplicaţie pentru iPhone; revista olandeză de design Eigenhuis & Interieur i-a dedicat o prezentare generoasă în numărul curent; mai mult, un album de 224 de pagini ilustrând toate piesele expuse în cadrul evenimentului (concept semnat chiar de curatorul expoziţiei şi design grafic – Frame) a fost lansat.

Text: Ioana Păunescu
Foto: Courtesy of Marcel Wanders

Expoziţia a debutat fastuos, cu o explozie de confetti aurii, cu proiecţii video şi cu reconstrucţii live, conceptuale, ale unor piese deja iconice semnate Marcel Wanders, realizate de către trei artişti locali. Jurgen Bay, Hella Jongerius, Erwin Olaf şi toţi cei mai bine de 2 300 de invitaţi la deschidere s-au bucurat, în premieră, şi de propriul cocktail al evenimentului – The Pinned Up – semnat Marcel Wanders & Bols, precum şi de o coloană sonoră personalizată, concepută de un compozitor pop avangardist olandez. Sunt elemente de atmosferă care vor însoţi, de altfel, întreaga suită de conferinţe, de programe educaţionale pentru toate vârstele şi de workshopuri din lunile următoare. Mai bine de 400 de obiecte – cunoscute, prezentate în premieră, cum este Carbon Baloon Chair – o piesă, la propriu, eterică (are doar 800 de grame), sau reeditate special pentru a celebra evenimentul – sunt expuse în monumentala galerie de 1 300 mp a muzeului de artă contemporană din Amsterdam (redeschis în 2012), alături de imagini din amenajări, schiţe, prototipuri, creaţii experimentale de serie mică şi interioare virtuale – noi creaţii digitale. Expoziţia este grupată în două zone: cea albă, dedicată temelor abordate de Wanders (creaţii handmade, inovaţii, arhetipuri, variaţii), şi cea neagră (aleasă ca simbol pentru latura subconştientă, ascunsă, a artistului), în care sunt prezentate publicului, în premieră şi într-o manieră teatrală, lucrări de natură personală – o incursiune spectaculoasă în being Marcel Wanders. Sunt incluse aici şi o serie de şapte montaje video digitale – The Virtual Interiors – ce au ca temă spaţii imaginare şi vise sau obsesii ale designerului. Un lounge este dedicat rolului lui Wanders ca Art Director pentru diferite branduri de design, iar proiectele în derulare, printre care lobby-ul pentru imobilul rezidenţial Quasar, din Istanbul, care va fi finalizat în 2015, au de asemenea un spaţiu dedicat

Expoziţia Marcel Wanders: Pinned Up at the Stedelijk. 25 years of design poate fi vizitată între 1 februarie şi 15 iunie 2014.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0