fbpx

Lumea lui Isay Weinfeld de la A la Z

În perioada decembrie 2014 – februarie 2015, Archtekturzentrum din Viena găzduiește expoziția A to Z. The World of Isay Weinfeld, dedicată arhitectului brazilian cu același nume, controversatul câștigător al compeției de arhitectură pentru clădirea Eislaufverein (Asociația de patinaj pe gheață). Urmare a discuțiilor aprinse născute de această competiție, muzeul a hotărât să organizeze o retrospectivă a lucrărilor arhitectului, una care să îi reflecte pe deplin filosofia.

Text: Ioana Diaconu

Mă străduiesc să desenez tot ce ține de profesia mea: dacă desenez o casă, desenez și interioarele, soneria, tot. Văd arhitectura ca pe un tot, ca și cum aș fi un art director. Această idee îmi exprimă dorința de a proiecta viața din prima până în ultima zi.” Isay Weinfeld

Pornind de la vorbele arhitectului ajungem să punem în perspectivă titlul expoziției, reflexia exactă a filosofiei lui Isay Weinfeld. Plaja generoasă a proiectelor abordate îi reflectă tocmai această curiozitate insațiabilă, de la nevoia constantă de a încerca ceva nou la convingerea că dorința de a-ți extinde orizonturile este esențială în procesul de creare a unei arhitecturi de calitate. Prin Az W vizitatorul este invitat să exploreze o serie de episoade din cariera lui Weinfeld, de la mobilier și design de obiect (inclusiv scaunul „Poltrona Isay” și barul „Carrinho Bar Toto”), amenajarea interioară a diferitelor magazine și restaurante (printre care Forneria San Paolo și Livraria da Vila) la case unifamiliale ( Casa Yucatan și Casa Piracicaba), precum și proiecte de clădiri rezidențiale și de birouri și amenajări de spații publice (Piața da Amauri).

Prin amenajare, expoziția aduce în prim plan anumite detalii – o scară interioară sau intrarea unei clădiri, fără să arate proiectul în întregime. Această prezentare episodică, o incursiune voyeuristică în intimitatea clădirilor, este întregită de scurtmetrajele de atmosferă create de Weinfeld pentru diferitele sale proiecte. O instalație Instagram și filmul Fogo e Paixão (BR, 1988, 90 min), pe care Weinfeld l-a filmat împreună cu Marcio Kogan, oferă o perspectivă asupra proiectelor sale fotografice și cinematografice. Ca regizor, Isay Weinfeld pune un accent deosebit pe elementele narative și pe orchestrare. În expoziția de la Architekturzentrum, el își invită vizitatorii într-o călătorie prin propriul univers creativ – de la mânerul unei uși până la o clădire de birouri, de la un decor de teatru la interiorul unui McDonald’s, de la instalația Instagram la bolul de fructe, de la leagăn la mormânt – de la A la Z.

În încheiere, îl lăsăm pe el să se pronunțe asupra lucrurilor care contează – „Știi, nu am o părere prea bună despre arhitectura al cărui autor se consideră un geniu. Eu sunt pur și simplu un bun ascultător care este în stare să transforme ceea ce aude într-o clădire. Și sunt un ascultător al naibii de bun.” (Isay Weinfeld)

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0