Lumină, intimitate, echilibru şi contemplare. Casa RCR, Anadia, Portugalia

Situată într-o zonă rezidenţială a oraşului Anadia, din centrul Portugaliei, această locuinţă cu două niveluri stabileşte o legătură vizuală captivantă cu zona muntoasă Serra do Caramulo, situată în apropiere, menţinând, în acelaşi timp, un caracter intim, de refugiu. Acest echilibru dificil este obţinut prin îmbinarea abilă între plin şi gol, lumini şi umbre, ce generează o dinamică spaţială aparte.

Un volum placat cu riflaje din aluminiu conţine accesul principal, cu o uşă de dimensiuni considerabil mai mari decât ale uneia obişnuite, pentru a se adapta la scara impunătoare a construcţiei. Corpul monolitic, ieşit în consolă, al etajului, finisat în nuanţe închise, se sprijină pe o placă de beton, susţinută, la rândul său, de piloni din lemn, ce acoperă livingul şi zona de barbecue din exterior, cu masă de dining.

casa_RCR_7

În interior, zona de zi, amplasată la parter, conţine un spaţiu de living şi dining, bucătăria şi un birou, în timp ce zona de noapte de la etaj constă în trei dormitoare cu băile aferente. Principalul nod de circulaţie, pe dublă înălţime, este prevăzut cu vitraje generoase, ce stabilesc o legătură vizuală puternică cu grădina, şi conţine scara care leagă parterul de etaj, amplasată sub un luminator.

casa_RCR_8

Relaţia cu exteriorul se continuă şi la etaj, unde dormitoarele deschid perspective spectaculoase asupra formaţiunilor de granit din apropiere. Riflajele laterale şi obloanele metalice filtrează lumina fără a ascunde vederii peisajul natural.

casa_rcr_9

Finisajele din interior reiau contrastul cromatic de la exterior. Astfel, la parter, pereţii sunt placaţi cu riflaje din aluminiu lăcuit, în timp ce, în dormitoarele de la etaj s-a folosit sticlă neagră mată. În afară de continuitate vizuală, această alegere are şi rolul de a accentua liniile orizontale şi de a aduce spaţiile mari la o scară umană.

casa_rcr_10

Întregul ansamblu apare ca un exerciţiu de echilibru între arhitectură şi natură, interior şi exterior, mediul construit şi utilizator, executat cu o rigoare contemporană ireproşabilă.

PROIECT: Casa RSR; ARHITECTURĂ: VISIOARQ Arquitectos; AMENAJARE INTERIOR: DOHO Interiors; FINALIZAT: 2020