fbpx


White November igloo

Lumina şi spaţiul

Text: Anca Rotar
Foto: Radu Sălcudean

O casă veche din cartierul clujean Andrei Mureşanu a fost restructurată şi modernizată, devenind o locuinţă ce corespunde tuturor exigenţelor contemporane şi, în acelaşi timp, păstrează intact farmecul specific Ardealului. Proiectul iese în evidenţă prin folosirea spectaculoasă a luminii naturale, ce devine, în sine, elementul ce defineşte şi ordonează spaţiul. Acest efect a fost făcut posibil prin folosirea ferestrelor de mansardă VELUX, extrem de versatile şi gândite special pentru a valorifica la maximum lumina şi căldura soarelui, precum şi ventilaţia naturală şi oferind, astfel, un plus de confort şi economie de energie.

Clădirea, o prezenţă discretă pe strada Ady Endre, cu parter şi subsol parţial, a fost construită la începutul secolului 20, fiind atribuită cunoscutului arhitect clujean Kós Károly. Proiectul de restaurare şi modernizare a pornit de la potenţialul deosebit al sitului şi a fost susţinut de o bună colaborare între arhitecţi şi beneficiari. O primă fază a constat în reorganizarea funcţională a parterului şi mansardarea podului – inutilizabil în momentul demarării lucrărilor –, precum şi în extinderea subsolului şi completarea acestuia prin realizarea unui garaj semi-îngropat. Amplasarea clădirii în partea de nord a sitului a permis, ulterior, şi construirea unui volum adiţional, conţinând două camere şi un grup sanitar de serviciu.

Statutul de clădire protejată a însemnat, desigur, o limitare a opţiunilor arhitecţilor legate de orientare şi de dimensiunea golurilor din faţadă. Prin urmare, decizia a fost de a lăsa cât mai multă lumină să pătrundă în interior, realizându-se, astfel, o ordonare naturală a spaţiului, fără a mai fi necesară introducerea de noi elemente arhitecturale sau modificarea structurii existente. Ferestrele VELUX, amplasate în planul învelitorii, au oferit deschiderea necesară pentru transformarea casei într-o locuinţă modernă, luminoasă, ce comunică atât cu grădina privată, cât şi cu mult mai amplul context urban.

Valorificând la maximum potenţialul energiei solare, configuraţia spaţială a acordat o importanţă deosebită orientării faţă de punctele cardinale. Prin urmare, zona de zi a fost amplasată spre sud-est, iar spaţiile de noapte, spre vest. Spaţiul de living de la parter a fost deschis pe toată lungimea sa, dobândind un caracter fluid, ce îi permite să se contopească în mod natural cu terasa dinspre grădină, al cărei plafon a fost vopsit în alb lucios, creând impresia de lărgire pe înălţime a spaţiului. Zona mansardei, cu un pronunţat caracter intim, a fost împărţită în două dormitoare, fiecare cu baia adiacentă. Cel mai mare dintre acestea, dormitorul matrimonial, a fost deschis spre exterior printr-un balcon orientat sud-est, decupat în planul acoperişului.

Astfel, casa răspunde în totalitate standardelor contemporane de locuire şi, prin valorificarea luminii şi căldurii solare, precum şi a ventilaţiei naturale, oferă şi o latură sustenabilă, ce îi garantează un ciclu de viaţă îndelungat.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0