Luminos și sculptural. Apartament AR, București

ARHITECTURĂ: Citylife Arhitectură TEXT: Anca Rotar FOTO: Sabin Prodan

Orientarea favorabilă și spațiile înalte ale acestui apartament, situat la ultimul etaj al unui bloc recent construit în zona centrală a Capitalei, au permis crearea unei experiențe spațiale aparte, cu elemente sculpturale puse în valoare de lumina naturală abundentă și un parcurs fluid.

„Scena” este pregătită încă din holul de acces, unde o grindă existentă a fost transformată  într-un obiect de iluminat arhitectural, marcând clar trecerea de la tumultul urban la calmul spațiului domestic. Ușile filomuro și plintele retrase camuflează abil depozitările, permițând oglinzii amplasate pe colț să ofere o „previzualizare” a spectacolului zonei de zi tip open space.

Înălțimea generoasă de aproape 4 m și vitrajele de mari dimensiuni permit zonei de zi să se bucure din plin de lumina naturală. Texturile naturale și nuanțele deschise pun în valoare caracterul sculptural al pieselor de mobilier, într-un cadru definit de complementaritatea suprafețelor curbe și plane. Această tensiune subtilă se manifestă prin elemente precum suportul ondulat al televizorului, jocul volumetric concav-convex din spatele canapelei, sau racordul luminos de barrisol care creează o continuitate între plafon și mobilierul de bucătărie și marchează spațiul de dining.

Dialogul se continuă și la nivel de finisaje, prin texturi de lemn și MDF riflat, suprafețe acoperite cu vopsea, placări cu oglindă, piatră sau lastre ceramice. O atenție deosebită este acordată și iluminatului, prin  corpuri suspendate ce accentuează verticalitatea, în timp ce lumina indirectă evidențiază particularitățile spațiului.  

Amenajarea include și o zonă de home office, gândită pentru a ajuta la menținerea concentrării. Astfel, în contrast cu liniile ondulate, calme, ale zonei de living, acest spațiu este definit de o rigoare carteziană exprimată prin mobilier și corpurile de iluminat. Texturile naturale de lemn și accentele discrete de auriu sunt puse în valoare de abundența luminii de la vest.

Dormitorul matrimonial reia jocul dintre suprafețele plane și cele curbate, cu precădere în cazul dressing-ului, ale cărui curbe sunt prezente de la intrarea în spațiu și se continuă pe întreaga lungime a peretelui, anulând colțul. În spatele patului, alăturarea fragmentară dintre piatră și lemn creează un fundal pictural.

Camera copilului este spațiul cel mai colorat al locuinței, mizând cu precădere pe nuanțe de albastru și forme ludice, precum cele ale tăbliei patului. Leitmotivul suprafețelor rotunjite este prezent și aici, în nișa dedicată studiului, gândită unitar cu mobilierul de depozitare.

Cele două băi sunt amenajate într-un stil unitar, cu lastre de dimensiuni mari și plăci ceramice cu suprafețe ritmate. Nuanțele deschise ale placărilor sunt punctate de accente metalice aurii sau arămii.

PROIECT: Apartament RA; AMPLASAMENT: București; SUPRAFAȚA UTILĂ: 100 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Citylife Arhitectură; ECHIPA: arh. Ioana Daria Toghe, arh. Octavian Gugu; FINALIZAT: 2024

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0