fbpx

M7, un penthouse inteligent

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Vinklu, arh. Ștefan Păvăluță TEXT: Manuela Zipişi FOTO: Vlad Albu

Locuirea pe un etaj întreg a devenit pentru arh. Ștefan Păvăluță ocazia unui complex proiect de amenajare de interior în Piatra Neamț. Subliniind rolul important al celor implicați în proiect, de la beneficiari până la echipele de execuție, arhitectul ne oferă prilejul contemplării unui exemplu de locuire în care materiale firești precum lemnul, betonul ori metalul locuiesc în armonie cu sistemele caselor inteligente.

Nimic mai plăcut uneori decât întâlnirea cu un proiect de locuire contemporană care se desfășoară pe nu mai puțin de 230 de metri pătrați utili. Vorbim despre un penthouse din Piatra Neamț, aflat la ultimul etaj al unui imobil de locuințe poziționat la poalele dealului Cozla.

Preluarea proiectului din faza de compartimentare i-a permis arhitectului Ștefan Păvăluță privirea de ansamblu asupra acestui canvas populat de stâlpii și grinzile din beton ale blocului plus câteva grinzi metalice secundare. Compartimentarea spațiului cu deschidere pe toate laturile s-a realizat într-un strâns dialog cu beneficiarul și dorința acestuia de a-și materializa propriul acasă. Pe fundalul păstrării aparente a structurii blocului și după poziționarea zonei de zi cu deschidere către contemplarea dealului din apropiere, s-a trasat, după cum ne spune Ștefan, „o alee pietonală centrală care conectează mici piațete interne cu funcții diferite.”

„Chiar dacă acest proiect, mai complex, are un singur «autor», aș vrea să susțin cu tărie că meritul unei bune implementări, execuții și al rezultatului este al tuturor celor implicați și nu ar fi fost posibilă fără participarea activă a clienților, a tuturor echipelor de executanți cu care am colaborat și au făcut posibilă livrarea lucrării la un nivel cât mai înalt.” arh. Ştefan Păvăluţă

Holul de intrare face pereche în oglindă cu un birou al activităților diurne. Și cum existențele noastre trec de-acum flexibil dintr-un rol într-altul, nu departe a fost conturată zona de noapte a dormitorului matrimonial cu baia aferentă definită printr-un minimalism al întregului și al materialelor utilizate, fir roșu al întregului proiect. Aria rezervată oaspeților se privește în același spirit al oglindirii cu cea rezervată copiilor, iar până la open space-ul care alătură zonei de zi și de dining bucătăria, nu mai este decât un pas. Aici, ne atrag atenția mobilierul custom (lucru valabil pentru întreg penthouse-ul) și obiectele de mobilier ori decorative statement completate armonios cu plante vesele.

Corpurile de iluminat au rol atât de punere în valoare a anumitor zone, cum ar fi robustețea mesei de dining, sau, asemenea unor mici faruri călăuzitoare, „accentuează trăsăturile tectonice.” Merită menționate și alte elemente de unitate compozițională și estetică, cum ar fi pardoseala din microciment mat, în nuanță neutră și „tavanul interior în două ape, cu un nut perimetral”, prezent de la intrare până în zona de zi. Nu ne putem despărți de acest periplu virtual fără a menționa și că proiectul este unul al „locuirii smart, casa fiind automatizată și legată la un sistem smart home cu panouri solare ce controlează climatizarea, lumina, obloanele, sistemul de sunet, supraveghere, accesul etc.”

Articol publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0