Macalister Mansion

Prima proprietate a Design Hotels™ în Malaysia, Macalister Mansion s-a deschis în noiembrie anul trecut. Amplasat într-o vilă elegantă, veche de 100 de ani, din centrul George Town, şi având ca temă viaţa şi călătoriile colonelului Norman Macalister (primul guvernator britanic al regiunii cunoscute, la 1800, ca insula Prinţului de Wales) hotelul cu opt camere şi cinci baruri şi restaurante este amenajat ca o „rezidenţă de lifestyle”.

Text: Ioana Păunescu
Foto: © www.designhotels.com

Proiectul se detaşează de scena boutique hotelurilor locale prin mixul echilibrat dintre imaginea colonială şi designul contemporan. De la uniforme, cărţi de vizită sau agrafe confecţionate manual până la selecţia obiectelor de artă expuse, conceptul Ministry of Design, proiectat pe fundalul unui conac restaurat, se situează undeva între nostalgia trecutului şi o viziune şic asupra viitorului. Hotelul este totodată proiect pilot al Heritage Redefined – o iniţiativă a unuia dintre proprietarii hotelului, Dato Sean, care pune accentul pe regenerarea clădirilor coloniale ale Penangului şi pe transformarea şi adaptarea lor la cerinţele contemporane. Iar Macalister Mansion reflectă nu numai tema aleasă – viaţa personajului istoric –, ci şi însăşi imaginea oraşului: iniţial un mic port britanic, George Town este, astăzi, o metropolă cosmopolită, un oraş înscris pe lista UNESCO World Heritage, un loc în care influenţele britanice, chineze, indiene şi malaysiene se îmbină într-o imagine unică, spectaculoasă.

Mare parte din structura originară a conacului a fost consolidată; de asemenea, pe alocuri, tencuiala a fost îndepărtată pentru a expune cărămida originară. Designul tâmplăriei a fost păstrat, însă geamurile au fost izolate fonic pentru a se ridica la standardele actuale. Ca extensie a spaţiilor interioare, grădina hotelului a fost amenajată pentru evenimente şi pentreceri, în jurul unei piscine în aer liber, care beneficiază de propriul bar. Bustul supradimensionat al lui Macalister – o piesă din fibră de sticlă de 2,5 metri înălţime, finisată în alb glossy – amplasat chiar la intrare, se află într-o strânsă legătură cu conceptul locaţiei, armonia dintre tradiţie şi stilul contemporan. Faţetele poligonale ale bustului contrastează puternic cu decoraţia colonială, originală, a faţadelor, precum şi cu copertina turcoaz care marchează intrarea. Fiecare dintre cele opt camere (de la camera-turn, cu scară metalică interioară, în formă de spirală, la camera ecossez, ce evocă culorile clanului, sau cea în care grinzile în zăbrele, originare, au fost lăsate aparente) are ca temă diferite perioade din viaţa colonelului Macalister, designul obiectelor din amenajare fiind realizat de diferiţi artişti sud-asiatici. Obiectele – de la piese de mobilier la covoare – au fost alese cu grijă, chiar de către designer şi proprietari.

Spaţiile publice, purtând numele diferitelor încăperi ale conacului (The Dining Room, The Living Room, The Lawn, Bagan Bar şi The Den) oferă atât meniuri variate, de la bucătărie franceză la fusion cu ingrediente locale, cât şi ambianţe specifice. Atmosfera luminoasă a restaurantelor, în care predomină albul, contrapunctat discret de nuanţe de roz şi bleu sau de combinaţii calde de verde şi portocaliu, contrastează puternic cu imaginea barului, un spaţiu definit, cromatic, de roşu şi negru şi, formal, de o combinaţie insolită între elemente clasice (lambriuri din lemn) şi contemporane (desenul de pardoseală sau perdeaua de lumini suspendate).