fbpx

„Mai mult oraș, mai puțin asfalt”. Ágnes Heller Haus, o clădire-manifest pentru spații urbane deschise

ARHITECTURĂ: Mohr Niklas Architekten TEXT: Anca Rotar FOTO: David Schreyer

Numărându-se printre principalii reprezentanți ai Școlii de Filosofie de la Budapesta din anii 1960, Ágnes Heller (1929 – 2019), considera că viața și libertatea sunt bunurile cele mai de preț. Noua clădire din cadrul Universității din Innsbruck, care îi poartă numele, urmează acest principiu, punând accent pe activitatea vibrantă din campus și pe integrarea de spații publice generoase. Astfel, zona din jurul construcției devine un spațiu recreațional valoros pentru oraș, unul care, în același timp, realizează legătura dintre două artere paralele – strada Innrain, care străbate orașul, și populara promenadă Inn.

Principiul urbanistic din spatele proiectului constă în „comprimarea” dezvoltării urbane de-a lungul străzii Innrain, pentru a maximiza spațiul public și a încuraja atât activitățile de recreere în aer liber, cât și sustenabilitatea la nivel social, de mediu și climatic. Perfect integrată în contextul campusului, noua construcție joacă și rolul de element mediator între două zone cu regimuri de înălțime diferite.

Văzută din exterior, clădirea este o prezență robustă, cu o structură din beton armat susținută de pereți exteriori portanți, ce permit menținerea unui grad ridicat de flexibilitate pe nivel în interior, iar poziționarea sa în cadrul sitului delimitează vizual două zone publice distincte. Cea mai generoasă dintre acestea, Christoph Probst Platz, articulată de prezența clădirii, este redefinită ca piața principală din cadrul campusului. Cea de-a doua zonă publică, apărând ca o prelungire naturală a pieței, este generată de portalul monumental al noii construcții, realizat de artistul Peter Sandbichler ca o reinterpretare contemporană a arcadelor întâlnite în cadrul construcțiilor vechi din Innsbruck.

text2_005_230919-53_ibk_lehr-und-buerogebäude-uibk_schreyerdavid
Interiorul este organizat în jurul unui atrium central, scăldat în lumină naturală, care facilitează orientarea și fluxurile de circulație și, de asemenea, constituie un spațiu propice pentru întâlniri și comunicare. O serie de scări în consolă conduc către diferitele funcțiuni: sălile de cursuri, dintre care cea mai mare poate acomoda 200 de persoane, auditoriul principal cu 600 de locuri, biblioteca, zonele de lectură și de studiu și birourile personalului. Cele din urmă sunt dispuse perimetral și vitrate generos pentru a se bucura de lumină și ventilație naturală, dar și de vederi către oraș.
 
Plan parter
Plan etaj 2
Secțiune

PROIECT: Ágnes Heller Haus; ADRESA: Innrain 52a 6020 Innsbruck, Austria; SUPRAFAȚA TOTALĂ: 24 800 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 21 700 mp; SUPRAFAȚA UTILĂ: 12 800 mp; SUPRAFAȚA TERENULUI: 12 500 mp; ARHITECTURĂ: Mohr Niklas Architekten; ECHIPA: Markus Niklas, Ulf Steinbrecher, Margit Haider, Patrick Gröller, Faruch Achmetov, Emma Peneder, Gregor Laurent, Simon Thalhammer, Angela Truschzinski, Eric Sviratchev, Hannah Neumann; CLIENT: BIG Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H; FINALIZAT: 2023; PREMII: Premiul 1, TurnOn Architekturfestival 2023, Viena

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0