Mainstream Office

Mainstream Office. Foto: Eliza Jurca
Mainstream Office. Foto: Eliza Jurca

Situată la limita zonei construite protejate din Cluj, pe o stradă îngustă și cu imobile vecine provenind din toate etapele istorice ale orașului, clădirea de birouri a trebuit să răspundă celor două cerințe contradictorii: a deveni un reper local, dar fără a agresa fizic și vizual fondul construit.

„Provocarea studiului a fost gestionarea dialogului dintre istoric și contemporan într-o formulă coerentă, controlată, fără a neglija exigențele calitative impuse unui imobil de birouri modern, în contextul actual al dezvoltării economice a orașului” – Arhimar Serv.

Primul gest relevant în acest scop a fost retragerea clădirii față de aliniament, în vederea obținerii unui scuar parțial acoperit de consola etajelor 1-2, care extinde fizic și vizual lățimea trotuarului pietonal și oferă un spațiu de respiro mobilat cu jardiniere și banchete. În același spirit, fațadele sunt simple, vitrate, cu un coeficient optim de transparență și reflexie, astfel încât interiorul ansamblului se oferă privirii, filtrat prin oglindirea clădirilor din jur. Elementele verticale de tip parasolar creează o textură ce se suprapune peste imaginile oglindite, care devin imagini grafice interpretate.

Mainstream Office. Foto: Eliza Jurca
Mainstream Office. Foto: Eliza Jurca

Aceleași elemente verticale, deși suficient de rare pentru a permite vederea nestingherită spre exterior, sunt percepute în raccourci de-a lungul străzii înguste și se transformă într-o perdea vibrantă, luminoasă, aparent opacă. Culoarea albă a acestora și pasul inegal ajută la recompunerea unui volum virtual permeabil, care contrastează plăcut atât cu texturile interesante și complicate ale orașului istoric, cât și cu ecranul masiv al blocului de vis-à-vis obținut prin conversia unei clădiri industriale.

Mainstream Office. Foto: Eliza Jurca
Mainstream Office. Foto: Eliza Jurca

Regimul de înălțime redus – S+P+2E și etajul al treilea retras – se înscrie și el în cornișa dominantă a frontului stradal. Cuplarea la calcan respectă regula generală a parcelelor de dimensiuni mici din țesutul tradițional, în schimb materialele moderne – metal tip bond cu finisaj mat și vitraje continue – facilitează tranziția spre următoarea zonă a orașului, cea cu locuințe colective și foste parcele industriale. Terasa circulabilă amplă de la nivelul al treilea, obținută prin retragerea etajului, oferă ocupanților clădirii un spațiu de relaxare și contemplare a centrului istoric care începe chiar de la limita sudică a terenului. Înălțimile mici ale țesutului tradițional și vegetația bogată din grădinile private devin parte din peisajul care se percepe de la ultimul nivel al clădirii.

Etajul al treilea, retras pe toate laturile, mai puțin pe calcan, devine un fundal predominant plin pentru volumul vitrat și proiectat în consolă al etajelor 1-2, iar golurile de proporții pătrate devin tablouri înconjurate de rame tridimensionale, o referință la istorie, însă rezolvată într-o geometrie minimalistă de factură contemporană. Volumul acesta coboară până la nivelul solului, iar efectul ramelor concave este cel de a atrage privirea spre interiorul clădirii, în contradicție cu aerul rebarbativ pe care îl au de obicei suprafețele dominate de plin.

Calcanul locuinței adiacente, cucerit de iederă, joacă rolul de perete de protecție al scuarului și participă cu silueta sa venerabilă la definirea locului. Împrejmuirea din lamele verticale, dintre care numai unele sunt albe, se desfășoară în același ritm cu cel al fațadei, însă la scara pietonală.

***

Proiect: Mainstream Office 36; Program: imobil mixt – spații comerciale parter și birouri, S+P+2E+ER; Adresa: Str. Ploiești nr. 36-36B, 38, Cluj-Napoca; Proprietar: Mainstream Global Works; Dezvoltator: Mainstream Global Works; Suprafața terenului: 1 857 mp; Suprafața construită desfășurată: 4 383 mp; Autori proiect arhitectură: Arhimar Serv; Structură: SDC Proiect; Instalații: CSP Proiect Line; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #194_Efemer-Permanent

_IGLOOJOI__