fbpx

Maison A – înclinaţie spre lumină

Din momentul în care sloganul „Yes is more” a luat naştere şi a făcut valuri în lumea arhitecturii, sistemul de totemuri şi tabuuri al breslei pare să se fi mai zdruncinat, lăsând loc nu compromisurilor, ci convingerii că orice este posibil şi că ceea ce are valoare comercială nu abdică în mod necesar de la atributele declarate ale arhitecturii.

Începând din luna septembrie 2009, peisajul locuinţelor prefabricate intră într-o nouă eră, odată cu apariţia unui nou produs de serie limitată, marca Rheinzink, şi semnat de nimeni altul decât star-arhitectul Daniel Libeskind. Realizată în colaborare cu studioul de arhitectură Proportion, noua vilă Libeskind exprimă în mod esenţial definiţia noţiunii de design: obiect de creaţie artistică produs pe bandă rulantă, cu scopul principal de a îl face accesibil publicului mai larg.

Ajuns celebru la scară mondială pentru arhitectura sa încărcată de sensuri spirituale si etice, Daniel Libeskind propune, de data aceasta la scară „umană”, un discurs în care forma se contopeşte cu funcţiunea şi transmite mesaje cu semnificaţii programatice şi culturale.

Conceptul care a stat la baza proiectului a fost acela de a promova un design de cea mai înaltă clasă, care să răspundă cerinţelor contemporane de durabilitate şi de folosire eficientă a resurselor naturale. Muchiile ascuţite piezişe ale volumului, acoperit în straturi lise de plăci metalice şi sticlă, specific vocabularului promovat de Libeskind, ascunde în mod surprinzător, o structură din lemn.

Resursă regenerabilă, lemnul pare să revină în atenţia contemporanilor pentru capacităţile sale speciale de stocare a energiei calorice şi izolare termică. Pereţii exteriori ai vilei ajung astfel să posede nivelul de inerţie termică specific construcţilor pasive. Sistemul de faţadă alcătuit din plăci de zinc cu prindere verticală permite în plus folosirea tehnologiei de ultimă oră, destinată captării energiei solare şi colectării apelor pluviale.

Echipamentele tehnice din dotare permit folosirea surselor de energie regenerabile locale, conţinând sistemul de captare a energiei solare integrat în faţadă, pompă geotermică de căldură şi module de panouri fotovoltaice.

O serie de trei benzi spaţiale pliate în unghiuri asimetrice se întrepătrund, dând naştere unui spaţiu interior cu proprietăţi contrastante. Din zona principală de zi, la parter, un spaţiu desfăşurat pe două nivele, se poate citi întreaga gramatică a geometriei spaţiului. Lumina penetrează din toate direcţiile prin luminatoare şi prin planurile vitrate ale faţadei, contribuind la jocul de unghiuri asimetrice prezent în fiecare element al casei.

Sistemul de faţadă alcătuit din plăci de zinc cu prindere verticală permite în plus folosirea tehnologiei de ultimă oră, destinată captării energiei solare şi colectării apelor pluviale.

Mobilierul monobloc, precum şi toată partea de design de interior împrumută muchiile specifice, dar este disponibilă în două variante: Casual Style şi Libeskind Style, cea din urmă prelungind la interior austeritatea piezişă, dar clară a volumului şi faţadelor.

În noua eră a luxului, locuinţa cu design de semnătură poate fi livrată oriunde la cheie, cu maximum de confort şi calitate, în încercarea de a demonstra că un anumit tip de arhitectură poate transcende stratul contextului cultural.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0