fbpx


White November igloo

Makeover

Makeover înseamnă o completă schimbare de imagine, a unei persoane sau, pentru că suntem în paginile revistei igloo, a unui spaţiu sau a unei locuinţe. În general nu e foarte complicat să oferi unui loc puţin învechit şi prăfuit o notă de strălucire, însă e cu totul altceva să reuşeşti să (re)construieşti un discurs armonios şi modern pentru un spaţiu gândit într-o notă discutabilă. Mulţi ar fi dat bir cu fugiţii, însă echipa de la Mânadelucru a făcut ceea ce numele biroului sugerează, transformând o casă din Voluntari dintr-un amalgam pestriţ într-un spaţiu elegant şi discret, ce poate, în sfârşit, să respire.

Text: Anca Rotar
Foto: Şerban Bonciocat

Resimţind lipsa de coerenţă în organizarea spaţiului, dar şi în amestecul de materiale, texturi şi culori, proprietarii locuinţei cu un etaj şi mansardă şi-au dorit o reamenajare completă. Dat fiind că structura a fost construită după un proiect aproximativ şi realizată în regie proprie, una dintre principalele probleme existente era organizarea spaţiilor interioare, unde, în ciuda suprafeţelor generoase, layoutul ales genera mai multe zone „moarte”, precum şi numeroase „cămăruţe” ce creau impresia de haos şi lipsă de comunicare între diversele zone ale casei.
Astfel, încă de la prima vizită pe şantier, arhitecţii au propus desfiinţarea unora dintre pereţii interiori şi, implicit, reconfigurarea camerelor. Funcţiunile au fost de asemenea realocate, garajul, folosit de proprietari doar ca spaţiu de depozitare, fiind transformat în bucătărie. Pe fostul amplasament al bucătăriei, într-o zonă generoasă şi bine iluminată natural, graţie orientării spre curte, a fost amenajat un nou living, cu un dining adiacent. În plus, pentru a profita cât mai mult de iluminarea de calitate, arhitecţii au prevăzut eliminarea parapeţilor, pentru a mări golurile din faţadă.
În zona de noapte, dormitorul matrimonial a fost extins prin desfiinţarea unui perete, ceea ce a condus la repoziţionarea băii şi apariţia unui nou spaţiu – un dressing generos. În ceea ce priveşte mansarda, ea a fost transformată într-un spaţiu deschis şi primitor, destinat lecturii, ce a fost tratat de arhitecţi asemenea unei sere. Astfel, zona a fost închisă în sticlă şi iluminată prin şarpantă. Tot aici au fost prevăzute o fereastră orizontală, pentru o mai bună iluminare, precum şi o serie de geamuri în şarpantă. Spaţiul curţii a fost reamenajat prin extinderea teraselor adiacente noului living şi construirea unei anexe configurate ca un volum unitar cu fântână.
Finisajele interioare şi exterioare au fost realizate din materiale naturale, în tonuri calde, telurice. Pentru a crea o senzaţie de fluiditate a spaţiului, peretele central al locuinţei, care desparte bucătăria de dining şi ajunge până în living, a fost placat cu parchet. Dincolo de rolul său estetic, acest element separator oferă şi o soluţie ingenioasă pentru problema depozitării, în spatele său regăsindu-se mai multe dulapuri. Mai mult, o parte dintre pereţii fostului garaj (acum bucătărie) au fost finisaţi cu plăci ceramice de 1×3 m, poziţionate atât pe verticală, cât şi pe orizontală. În zona mansardei, arhitecţii au optat pentru crearea unui efect dramatic prin contrastul dintre sticla lucioasă şi şapa epoxidică pe de o parte, şi draperiile grele, asemănătoare cortinelor de teatru, pe de alta.
Povestea transformării acestei locuinţe are un final cât se poate de fericit. Mai discrete, mai luminoase şi mult mai aerisite, spaţiile şi-au atins, în sfârşit, adevăratul potenţial. La urma urmei, mai puţin înseamnă, într-adevăr, mai mult.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0