fbpx

Manor House Stables

În micuţa localitate Headbourne Worthy (districtul Hampshire) din Anglia, un loc unde semnele trecutului alternează armonios cu cele ale prezentului, biroul AR Design a realizat un proiect-manifest care explorează cu îndrăzneală limitele relaţiei dintre dimensiunile temporale: vechile grajduri ale conacului din localitate au fost transformate într-o locuinţă unifamilială care beneficiază de toate facilităţile specifice programului. Grajdurile cu pricina şi-au câştigat faima în anul 1946, atunci când un cal de curse crescut aici a trecut primul linia de sosire într-un important concurs naţional, dar de ceva vreme erau nefolosite, aşteptând o nouă etapă de existenţă.

Text: Cătălina Cosmescu
Foto: © Martin Gardner, spacialimages.com

Această etapă a început să se concretizeze în momentul în care arhitectul Andy Ramus a întrezărit potenţialul locului şi s-a gândit să îl pună în valoare. De la bun început, intenţia a fost aceea de a păstra un echilibru just între imaginea originară şi intervenţia ulterioară.
Clădirea se desfăşoară pe un singur nivel, având un pronunţat caracter longitudinal. Acoperirea este realizată simplu, printr-o şarpantă în două ape. Faţadele din cărămidă şi piatră reflectă trăsăturile programului iniţial (grajd pentru animale), care, deşi auster, se integrează subtil într-un cadru mai amplu, tipic englezesc, de aşezare „small village”. La exterior, completările aduse au fost reţinute, fără prea multe detalii: arhitecţii s-au limitat la înlocuirea şarpantei şi a tâmplăriei ferestrelor, cu scopul de a păstra cât mai mult din aspectul de epocă.
Adevărata provocare a proiectului a fost regândirea planimetriei, vizibil influenţată de trecerea de la o funcţiune la alta; s-au păstrat pereţii portanţi şi s-a pus accent pe calitatea finisajelor, lemnăria originară fiind curăţată şi restaurată cu grijă.
În acelaşi timp, dezvoltarea longitudinală a dictat şi ea recompartimentarea. Au rezultat o serie de spaţii generoase, dispuse ţinându-se cont de separaţia între zona de zi şi zona de noapte. O circulaţie orizontală (de tip „coridor”) situată pe latura lungă face legătura între cele trei dormitoare poziţionate pe vest (două cu grup sanitar propriu) şi zona de zi. Bucătăria şi diningul sunt urmate de o încăpere destinată relaxării (lounge) care se deschide la rândul ei spre o terasă care se bucură de lumina estică a dimineţii şi de o panoramă superbă.
Nevoia de a aduce cât mai multă lumină naturală în casă a fost o altă problemă importantă cu care s-au confruntat arhitecţii, pentru că acest tip de construcţie presupunea predominanţa implicită a „plinului” asupra „golului”. Rezolvarea a constat în montarea unor luminatoare pe acoperiş, acestea oferind cantitatea optimă de lumină necesară unei case unifamiliale.
Interiorul se caracterizează printr-un mix reuşit între designul contemporan şi elementele existente, care au fost integrate abil în amenajare. Predominanţa albului este covârşitoare, punctată fiind pe alocuri de câte un obiect „clasic” ce aminteşte de vechea funcţiune a clădirii, iar lemnul aduce căldură şi contribuie la păstrarea „spiritului locului”. Mai mult, interioarele sunt puternic personalizate prin utilizarea unor artificii inteligente: jgheaburile vechi ale cailor au fost transformate în bazine de chiuvetă, expunând patina timpului, iar inelele de priponire au fost curăţate şi reutilizate ca suporturi pentru prospoape. Nu în ultimul rând, alegerea de a folosi uşile originale se alătură şi ea conceptului care guvernează proiectul – abordarea „curată” lasă suprafeţele să se evidenţieze unele pe altele prin contrast.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0