fbpx

Manual #6: Atipic

O revistă franțuzească avea, la un moment dat, o mică rubrică: la photo inattendue. Obiectele de faţă ar fi, pe aceeaşi linie, les objets inattendus. Ceasurile, o pătură sau un covor, becul, lavoarele sau gadgeturile de mai jos – obiecte mai mult sau mai puţin comune, uzuale, de toată ziua – arată, pe lemn, mai altfel.

Text: Ioana PĂUNESCU

Manual #6: Atipic

Şi, dacă e să ne uităm puţin în jur, ideea (de a reinterpreta, de a re-da obiecte prin înlocuirea materialului uzual – sticlă, metal, plastic – cu lemnul) nu este una solitară. Mai mult, găsim chiar şi o tendinţă din ce în ce mai răspândită, şi anume aceea de a combina gadgeturile – obiecte (preponde­rent) reci şi tehnice, fie ele analog sau digitale – cu căldura, cu proprietăţile tactile şi acustice ale lemnului.

Manual #6: Atipic

Manual #6: Atipic

„Suntem o mică firmă independentă, lângă Philadelphia, Pennsylvania, spun cei de la Analog Watch Co. Apreciem obiectele handmade şi frumuseţea simplă. Ne dorim să transformăm şi să reimaginăm obiecte din materiale frumoase şi inspirate din natură”. Astfel, colecţia Carpenter  reprezintă o serie de ceasuri analog realizate din lemn de cireş african şi santal, de teak şi bambus, de arţar sau din piele şi abanos, cu mecanism Miyota quartz.

Manual #6: Atipic

Şi, din aceeaşi categorie de produs: firma britanica Ginko foloseşte teak, nuc sau fag pentru a crea ceasuri digitale, wireless (bateria se încarcă cu un cablu USB), luminate cu led RGB (obiectul dispune şi de variator de intensitate a luminii) şi care includ toate dotările standard ale unui ceas de noptieră (alarmă, afişarea datei şi a temperaturii). Cube Teak Click Clock este un cub cu latura de 6,8 cm.

Manual #6: Atipic

Cei de la FABLAB („mai mult decât un ate­lier de producţie, FABLAB este un spaţiu de creaţie cu aplicaţii practice imediate: conceptul din spatele FABricii LABorator este de a avea acces la tehnologiile unei fabrici pentru lucrări unicat sau de serie mică”) realizează, printre altele, cărţi de vizită din placaj de plop sau skin-uri pentru iPhone, acestea fiind din furnir de diferite esenţe: measteacăn, mahon, stejar, bambus sau tei.

Manual #6: Atipic

Textilele din lemn create de Elisa Strozyk propun o nouă experienţă tactilă. Suntem obişnuiţi cu lemnul ca fiind un material tare; ştim cum e să mergi pe o podea din lemn sau să atingi un blat din lemn, dar ne e mai greu să ne închipuim un obiect flexibil din lemn. Designerul de origine berlineză a creat o serie de piese de dimensiuni considerabile (textile de 1,2 x 2 metri sau covoare de 1,7 x 2,4 metri) care, prin combinarea plăcilor tăiate cu laserul cu fire de mătase si bumbac, îi conferă lemnului proprietăţile unui material textil.

Manual #6: Atipic

Manual #6: Atipic

Căştile Prototip Studio, proiect iniţiat de Ioana Ciurea şi Bogdan Goţia, îmbină diverse studii – de proprietăţi acustice ale diferitelor esenţe de lemn, de formă, de rezistenţă şi flexibilitate, de contrast cu tehnologia pe care o îmbracă, de idee (colecţia face trimitere spre apropierea pe care muzica o creează între om şi natură, după cum povestesc autorii). Sunt realizate din lemn de bambus şi din furniruri, de diferite grosimi, din lemn de  fag şi nuc satinat şi din rădăcini de stejar şi de nuc.

 Manual #6: Atipic

Amplificatorul de sunet creat de Koostik  este un device unplugged care, graţie celor două amplificatoare semisferice, cu formă acustică bine studiată, măresc volumul sunetului cu până la 20 de decibeli (adică de 4 ori volumul maxim al telefonului). Este produs din diferite esenţe: arţar, cireş, nuc sau pin.

Manual #6: Atipic

Firma milaneză Slowwood, o iniţiativă independentă care pune accentul pe proiecte locale, pe valori atemporale (calitate, esenţă, unicitate, valoarea obiectului realizat artizanal) lucrează, deja, cu o întreagă reţea de artişti italieni, în dorinţa de a crea obiecte speciale. Lampa Teca, design Shiina + Nardi, artizani Lorenzo Franceschinis + Feenbo, combină furnirul cu sticla, astfel încât fiecare piesă a seriei este unică. Iar lavoarul Ninna, conceput şi produs de Benno Vinatzer, pune în evidenţă atât fladerul lemnului de larice, cât şi scoarţa. Obiectul are dimensiunile de 64 x 45 cm, cu 25 cm înălţime, şi este produs dintr-un trunchi brut cu diametrul de minimum 53 cm.

Manual #6: Atipic

Manual #6: Atipic

Wooden Light Bulb  este creat de designerul japonez Ryosuke Fukusada, în colaborare cu Yuki Ayabe şi folosind o tehnică japoneză tradiţională (Rokuro) de prelucrare, care i-a permis să sculpteze un bloc din pin până când a ajuns să dea formă unui bec cu pereţi de 2-3 mm grosime. Pentru moment, obiectul este produs manual, în serie limitată, în colaborare cu LEDON, firmă austriacă producătoare de surse led.

 Manual #6: Atipic

Manual #6: Atipic

BD Lemntech a produs recent (proiectul – o vilă din Bucureşti – este încă în desfăşurare) un design semnat Alexandru Adam şi Roger Pop (aastudio), şi anume un lavoar din plăci suprapuse din lemn, sculptat, pe strung CNC, asemenea unui bloc masiv, finisat cu lac lucios şi decupat în partea superioară pentru a face loc unui lavoar ceramic şi unei baterii joystick (ţeava coboară din plafon şi este îmbrăcată în Corian). BD Lemntech sunt, de altfel, după cum povesteşte Andrei Constantinescu, specializaţi în tehnici de prelucrare cu comandă numerică, având la dispoziţie atât laser, cât şi CNC cu 3 şi cu 5 axe, strung CNC şi  printere pentru lemn.

Manual #6: Atipic

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0